Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kada iš tikro reikia keisti variklio alyvą: po 5000, 10 000 arba 15 000 km.?

Mindaugas Bružas

Laiku pakeisti variklio alyvą yra vienas iš svarbiausių reguliarios automobilio techninės priežiūros aspektų: ji atlieka svarbų vaidmenį sutepant ir aušinant variklį, taip pat apsaugo jį nuo susidėvėjimo. Tačiau keitimo intervalai gali skirtis priklausomai nuo variklio tipo ir eksploatavimo sąlygų. Šiame straipsnyje apžvelgsime rekomenduojamus tepalų keitimo intervalus skirtingų tipų varikliams.

BENZININIS ATMOSFERINIS VARIKLIS

Benzininiams atmosferiniams varikliams alyvos keitimo reikalavimai paprastai yra mažesni, palyginti su turbokompresoriniais ar dyzeliniais varikliais. Geriausia alyvą keisti nuvažiavus 12 000 kilometrų, tačiau tai idealus variantas. Tiesą sakant, tiesiog neviršykite 12 000-14 000 km. Žinoma, tai taikoma paprastų automobilių paprastiems varikliams, o ne tiems kurių išvysto 600 AG – jiems patartina keisti alyvą kas 5000 km.

Kai kurie alyvos gamintojai leidžia vienu alyvos pakeitimu nuvažiuoti iki 25 000 km, tačiau nerekomenduojame tuo tikėti. Tai yra rinkodara, ir jokia negali atlaikyti tokios ridos: ji užsiterš ir virs tirštesne medžiaga, o vėliau suges.

BENZININIAI VARIKLIAI SU TURBOKOMPRESORIUMI

Benzininiai varikliai su turbokompresoriumi veikia aukštesnėje temperatūroje ir didesniame slėgyje, todėl alyva gali greičiau susidėvėti. Dėl to sutrumpėja alyvos keitimo intervalai. Vėlgi, jei kalbėtume apie idealų variantą, geriau ją keisti kas 8000 km, tačiau galima nuvažiuoti ir 9000-10000 km. Tiesa ta, kad alyva taip pat dėvisi ne vienodai, o priklausomai nuo vairavimo stiliaus, darbo temperatūros ir net nuo nuosėdų kiekio viduje.

DYZELINIAI VARIKLIAI SU TURBOKOMPRESORIUMI

Dyzeliniai varikliai su turbokompresoriumi paprastai mažiau kaprizingi alyvos keitimo atžvilgiu, nes jie veikia kitu principu ir visada dirba žemesnėje temperatūroje. Jei turite galingą dyzelinį variklį, alyvos keitimo intervalas yra maždaug 6000-7000 km. Jei turite ne tokį galingą agregatą, galite drąsiai važiuoti iki 10 000 km.

VARIKLIO VEIKIMAS

Svarbu prisiminti, kad pasibaigusio eksploatavimo laiko alyva ne tik pradeda kenkti variklio vidinėms dalims, bet ir mažina jo našumą. pradeda lėčiau įsibėgėti, sunaudoja daugiau degalų ir labiau įkaista. Praleistas keitimo terminas kaupia aplink save visą eilę problemų.

IŠVADA

Jei norite, kad variklis būtų švarus ir pailgėtų jo tarnavimo , alyvą turėtumėte keisti gana dažnai, nes nauja alyva tepa, aušina ir neužkemša variklio. Sena alyva linkusi degti, o tai reiškia momentines nuosėdas ir išdžiūvusius sandariklius.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą