Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip apsaugoti sodinukus nuo šalčio: sodininkų patarimai

Mindaugas Bružas

Netrukus ateis sodinti sodinukus atvirame lauke. Tačiau dabar tokie nenuspėjami, kad pavasario šalnos gali „pasikandžioti” visiškai staiga. Žinoma, po šalnos pasidaro gaila, kad su tokia meile ir rūpesčiu užaugintas sveikas ir stiprus daigelis susitraukė arba nuvyto.

Kai kurios kultūros atlaiko temperatūros kritimą iki –1–7 °C (petražolės, morkos, salierai, krapai, špinatai, svogūnai). Bet tokios šilumą mėgstančios daržovės kaip agurkai, cukinijos, moliūgai, augančios arti žemės paviršiaus, labai greitai reaguoja į -1-2 °С temperatūrą.

Šiek tiek sumažėjusi temperatūra augalų gali ir nesunaikinti, tačiau ateityje jie atsiliks augant ir jų vaisiai vėluos 2-3 savaites.

Kaip apsaugoti augalus nuo šalčio?

Iš pamokų mokykloje visi žino, kad bet kuris augalas susideda iš ląstelių. Ląstelėse yra ląstelių sulčių, kurios, kaip ir bet kuris kitas skystis, 0 °C ir žemesnėje temperatūroje kristalizuojasi, t.y. sušąla. Sušalusios ląstelės sultys dėl ląstelės viduje susidarančių kristalų ardo plonas mikrokristalines ląstelės membranas. Sutrinka turgoras (slėgis ląstelės viduje) – sunaikinami , jie krenta žemyn, ir matome nuo šalnų žuvusį augalą.

Kokia dengiamoji medžiaga gelbsti sodinukus nuo šalto oro atvirame grunte gegužės-birželio mėn.?

Neverta susitelkti tik į orų prognozę, kai jūsų lysvėse auga šilumą mėgstantys augalai. Jei laikotės prognozės, žiūrėkite ją iš kelių šaltinių. Būna, kad kaimyniniame sklype viskas apšalo, o tavo – ne. Daug kas priklauso nuo vietovės reljefo ir kt. Bet kokiu atveju sutelkite dėmesį į savo patirtį, taip pat į liaudies ženklus – jie retai ką nors nuvilia.

Jei gegužės-birželio mėnesiais termometro stulpelis vakare nukris iki +1-2 °C, visai gali būti, kad naktį temperatūra nukris dar žemiau.

Ramus vėjas, štilis, debesų nebuvimas danguje ir kritulių nebuvimas rodo, kad netrukus atšals.

Šalnos pavasarį

Pradeda žydėti vyšnių žiedai – visada šaltu oru

Jei pastebite kurį nors iš šių ženklų, tai yra signalas, kad turėtumėte eiti į sodą ir padaryti ką nors, kad apsaugotumėte sodinukus. Ko gero, patikimiausias sprendimas bus pastogė ir šiluma.

Dengimo medžiaga. Ant lysvių su šilumą mėgstančiais augalais, tokiais kaip cukinijos, moliūgai, moliūgai, pomidorai ir kt., dedami lankai, kurie iš viršaus padengiami spunbondu. Jei jo nėra, lankai dengiami įprastomis paklodėmis, kilimėliais.

Pastogė su buteliais. Jei yra maži, tada kiekvienas augalas yra apgaubiamas plastikiniais buteliais ar apverstais kibirais.

Kaip apsaugoti augalus nuo šalčio laistant?

Apsaugoti augalus nuo būsimų šalnų galite laistydami (purškdami). Laistoma vakare, garuojant vandeniui susidarantys garai apsaugos augalus nuo žemos temperatūros. Vandens garai turi didesnę šiluminę talpą ir neleidžia šalto oro srovėms pasiekti žemę, o augalai neskausmingai ištvers trumpalaikes žemas temperatūras.

Šiuo tikslu ant laistymo žarnos uždedamas mažas purkštuvas. Vanduo iš jo turėtų tekėti mažais lašeliais. Laistykite augalus tik iš viršaus, taip pat laistykite juos po šaknimis. Purškimo būdu galima apsaugoti augalus šiltnamyje, krūmus ir mažus medžius iki -5 °C, tačiau tik esant nevėjuotam orui.

Kaip apsaugoti augalus nuo pavasario šalnų dūmais?

Fumigacija taip pat laikoma gana efektyviu metodu ir naudojama ne tik šiltnamiuose, bet ir krūmams bei vaismedžiams apsaugoti.

Šiltnamyje dažniausiai fumigacijai naudojami tabako dūmai – jie nepavojingi nei augalams, nei metalinėms šiltnamio konstrukcijoms. Šaškė dedama į metalinį kibirą ir padegama naktį. Ji paliekama degti iki pat ryto.

Siekiant apsaugoti vaismedžius ir vaiskrūmius jų žydėjimo laikotarpiu, netoliese užkuriamas laužas. Kurui naudojamos šlapios pjuvenos, šiaudai, pernai nukritę lapai, ir kt.

Pagrindinė sąlyga: būtina, kad židinys nedegtų, o lėtai rusentų, išleisdamas didelį kiekį dūmų. 1 hektarui žemės fumiguoti pakanka vieno 1–1,5 m dydžio ir iki 1 m aukščio židinio.

Laužas kūrenamas naktį, kai oro temperatūra nukrenta iki nulio. Ir jo deginimas turėtų tęstis iki ryto, apimdamas visą plotą tirštais dūmais.

Nepaisant savo paprastumo, šis metodas turi savo trūkumų. Laužai kuriami tik esant nevėjuotam orui, kitaip gali kilti gaisras.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą