Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip apsisaugoti nuo erkių įkandimų: svarbios atsargumo priemonės

Odeta Bartkevičiūtė

– maži, bet labai pavojingi padarėliai – atkeliauja pas mus kartu su pavasario šiluma. mėnesį prasideda jų aktyvumo sezonas. Ar galite įsivaizduoti, kas vyksta miške ar tiesiog žolėje?

Erkės gali pernešti labai pavojingas ligas, tokias , boreliozė () ir kita. Todėl svarbu žinoti, kaip pavasarį apsisaugoti nuo erkių įkandimų. Būtent tai ir aptarsime šiame straipsnyje.

Kaip erkės puola žmones?

Erkės gyvena žolėje, krūmuose ir neaukštuose medžiuose. Jos nešokinėja ir neskraido, bet labai lengvai prilimpa prie žmogaus drabužių ar odos. Erkės mėgsta šiltas ir drėgnas vietas, todėl dažniausiai žmonėms įsisiurbia miške, kaime ar parke. Todėl, kad netaptumėte mažų, bet pavojingų parazitų auka, turėtumėte imtis atsargumo priemonių.

Labai maža erkė

Kaip apsisaugoti nuo erkės įkandimo?

Dėvėkite uždarus drabužius

Dėvėkite drabužius ilgomis rankovėmis ir kelnes, taip pat uždarą avalynę – sportbačius, mokasinus, batelius. Tai padės išvengti erkių patekimo ant jūsų odos. Rinkitės šviesios spalvos drabužius, kad būtų lengviau pastebėti erkes ant savęs ar artimo žmogaus.

Venkite aukštos žolės ir krūmų

Stenkitės nevaikščioti po aukštą žolę ir krūmus, kuriuose gali būti erkių. Jei vis dėlto tenka eiti per tokias vietas, darykite tai greitai ir atsargiai.

Erkės pašalinimas iš odos

Naudokite repelentus

Drabužius ir atviras kūno vietas apdorokite erkes atbaidančiomis priemonėmis. Rinkitės repelentus, kurių sudėtyje yra kuo daugiau DEET (dietilo toluamido) arba pikaridino. Šios medžiagos veiksmingiausios prieš erkes.

Tikrinkite save ir savo artimuosius

Po pasivaikščiojimo gamtoje ar parke atidžiai apžiūrėkite save, artimuosius ir naminius gyvūnus, ar nėra erkių. Ypatingą dėmesį skirkite tokioms vietoms kaip galva, kaklas, pažastys ir apatinė nugaros dalis. Svarbu prisiminti, kad erkės gali būti labai mažos, todėl jas gali būti sunku pastebėti.

Būkite atsargūs dirbdami lauke

Jei dirbate sode ar darže, dėvėkite apsauginius drabužius ir naudokite repelentus. Nesėdėkite ir negulėkite ant žolės, kol neįsitikinsite, kad joje nėra erkių.

Pasiskiepykite

Jei dažnai lankotės vietose, kur yra erkių, pasiskiepykite nuo erkinio encefalito. Skiepas neapsaugos jūsų nuo erkės įkandimo, tačiau padės išvengti neigiamų pasekmių, kurios gali kilti dėl erkės įkandimo.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą