Kaip elgtis su triukšmingais kaimynais: pagrindiniai metodai

Mindaugas Bružas
4 Min Read

Nuolatinis kaimynų keliamas yra ne tik nepatogumas, bet ir labai rimta grėsmė mūsų sveikatai. O ką tokiu atveju daryti? Ištverti ir bandyti susitaikyti su nepakeliamomis gyvenimo sąlygomis?

Derėtis su kaimynais

Pirmiausia turėtumėte pabandyti susitarti su kaimynais. Daugelis žmonių paprasčiausiai nepagalvoja, kad jų garsiai grojama vidury nakties arba gręžimo plaktuku septintą valandą ryto savaitgalį yra nemalonus visiems. Tačiau kaimynai nėra pasirenkami. Todėl pirmiausia turėtumėte pabandyti jiems tai paaiškinti ir pabandyti rasti sprendimą, kuris tiktų ir jiems, ir jums.

Tačiau šis metodas ne visada pasiteisina. Kai kurie triukšmadariai sutinka su visais argumentais, bet vis tiek toliau triukšmauja, o kiti visai nekreipia dėmesio, manydami, kad savo bute gali daryti viską ką nori, nepaisydami kitų gyventojų interesų.

Kaimynų triukšmas

Ar kerštas yra veiksmingas?

Kai kurie netenka kantrybės ir pradeda keršyti rengdami nedideles išdaigas triukšmadariams, pavyzdžiui, putomis apipildami duris, „kvepiančiomis” staigmenomis ant durų kilimėlio ir pan. Kiti bando „priblokšti” kaimynus įjungdami muziką arba daužydami radiatorius.

Tai jau panašu į psichikos sutrikimą. Tokie kovos su triukšmingais kaimynais metodai yra neveiksmingi ir pavojingi. Pirma, jei pradėsite triukšmauti daugiau nei kaimynai, kiti gyventojai atsisuks prieš jus.

O antra, jei nuspręsite pasinaudoti smulkaus triukšmavimo metodu, gali kilti rimtas konfliktas su kaimynais, kuriame jūs būsite daug kaltesni už juos ir galite rimtai nukentėti tiek morališkai, tiek finansiškai.

Garso izoliacija

Kur kas patikimesnis būdas užtikrinti ramybę ir tylą bute yra gera garso izoliacija. Pagal taisykles ji turėtų būti įtraukta į namo projektą ir numatyta statybininkų.

Tačiau praktikoje ne tik seni , pastatyti iki garso izoliacijos standartų įvedimo, bet ir nauji namai nėra „begarsiai”. Daug paprasčiau užtikrinti kokybišką butų garso izoliaciją statybos proceso metu. Baigtame statyti bute tai padaryti šiek tiek sunkiau, tačiau taip pat įmanoma.

Šis triukšmo kontrolės variantas tinka, jei negalima pašalinti erzinančių garsų iš kaimyninių butų: pavyzdžiui, neįmanoma priversti mažą vaiką tylėti ir nerėkti. O jūsų kaimynai vargu ar galės judėti po butą neliesdami grindų ar nesinaudodami baldais.

Šiais laikais yra daugybė medžiagų ir įvairių statybos technologijų, kurios gali padėti izoliuoti jūsų butą nuo išorinio triukšmo. Tačiau šis būdas turi ir tam tikrų trūkumų. Tai tikrai nėra pigu, be to, gali gerokai sumažėti buto plotas.

Pavyzdžiui, įrengus garsą izoliuojančias grindis, kambarių aukštis gali sumažėti 15 cm. Jei jūsų buto aukštis jau yra 250 cm, tai bus labai didelis gyvenamosios erdvės praradimas.

Policija

Griežčiausias būdas susidoroti su nuolat triukšmaujančiais kaimynais – kreiptis į valdžios institucijas. Dėl triukšmadarių galite pasiskųsti numeriu 112. Atvykus policijai gali išspręsti problemą taikiai arba pateikti pareiškimą.

Baudos už triukšmą

Jau greitai įsigalios įstatymo pakeitimai dėl triukšmo:

Už šauksmus, švilpimą, garsų dainavimą arba grojimą muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kitus triukšmą keliančius veiksmus gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą, asmenys bus baudžiami nuo 80 iki 200 eurų bauda. Primenama, kad iki šiol triukšmadariams būdavo skiriamos 20–80 eurų siekiančios . Tuo metu juridinių asmenų vadovai arba kiti atsakingi asmenys už triukšmą susimokės taip pat daugiau – nuo 200 iki 300 eurų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Follow:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *