Norėdami išsirinkti kokybišką vyną, turėtumėte atkreipti dėmesį į keletą veiksnių. Sužinokite, apie ką konkrečiai kalbame.
Vyno rūšis
Rinkitės vyną pagal patiekalus, kurie bus ant stalo.
Raudonasis vynas tinka prie mėsos, o baltasis – prie žuvies ir jūros gėrybių. Sausas putojantis arba rožinis vynas tinka prie bet kokio patiekalo.
Kaina
Geras vynas kainuoja ne mažiau kaip 15 EUR už butelį. Jei kaina mažesnė, tikėtina vynas bus prastos kokybės. Tačiau nereikėtų pirkti ir per brangių vynų – jų skonį gali įvertinti tik someljė.
Vyno spalva
Gėrimas neturėtų turėti nuosėdų ar būti drumstas. Atkreipkite dėmesį, kad baltieji vynai laikui bėgant tamsėja, o raudonieji šviesėja. Jei raudonasis vynas yra vienerių metų senumo ir rudas, nepirkite jo.
Vyno amžius
Geriausia pirkti bent 1-3 metų senumo vyną. Kuo senesnis raudonasis vynas, tuo sodresnis jo skonis. O baltasis vynas turėtų būti jaunas. Kuo senesnis baltasis vynas, tuo aštresnis jo skonis.
Cukraus kiekis
Vidutinio saldumo vynuose yra 5-18 g cukraus litre, o pusiau saldžiuose – 18-45 g cukraus litre. Desertiniuose vynuose cukraus kiekis yra 100 g/l arba daugiau.
Kamštis ir etiketė
Etiketė turi būti plokščia ir lygi, be išorinių defektų. Jauno vyno buteliai turi užsukamą kamštį. Jei jis senesnis, kamštis bus pagamintas iš natūralių kamštinių medžiagų.