Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip išvengti žarnyno ligų vasarą: NVSC įspėja apie dažniausias klaidas

Sandra Alšauskienė

Įsibėgėjant vasarai, šilti orai sukuria puikias sąlygas bakterijoms daugintis maiste, todėl padaugėja žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų. Viena iš labiausiai paplitusių yra , kurios protrūkiai dažniausiai pasitaiko vaikų ugdymo įstaigose ir viešojo maitinimo vietose. Kasmet Lietuvoje salmonelioze suserga apie 350 žmonių. m. buvo užfiksuoti 14 salmoneliozės protrūkių, o šiemet jau patvirtinti 3 protrūkiai šeimose.

 

Svarbiausios taisyklės saugiam maisto laikymui ir ruošimui

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena pagrindines saugaus maisto tvarkymo taisykles. Pirmiausia – rankų higiena. Ant neplautų rankų gali būti įvairių užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, tokių bakterijos, virusai ir kirmėlių kiaušinėliai. Net jei maisto produktai yra termiškai apdoroti, mikroorganizmai gali likti ant rankų ir užteršti jau paruoštus patiekalus.

„Prieš maisto gaminimą ir valgymą būtina nusiplauti rankas. Taip pat svarbu jas nusiplauti po sąlyčio su žalia , žaliais kiaušiniais, po kontakto su augintiniais, pokalbio telefonu ar pasinaudojus tualetu. Gamtoje, kai nėra galimybių plauti rankų vandeniu ir muilu, naudokite rankų dezinfekavimo arba spiritines servetėles“, – pataria NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.

Kaip išvengti žarnyno ligų vasarą / nuotr. Freepik

Rekomendacijos iškylaujantiems gamtoje

Norint išvengti salmoneliozės ir kitų per maistą plintančių ligų, NVSC specialistai rekomenduoja vengti greitai gendančių maisto produktų, tokių kaip pieno, mėsos, žuvies gaminiai, daržovių mišrainės su majonezu ir tortai. Vaisius ir daržoves būtina kruopščiai nuplauti, tačiau negalima jų plauti ežero ar upės vandenyje – tam naudokite atsivežtą fasuotą arba mineralinį vandenį. Taip pat svarbu nevartoti maisto produktų, kurie nebuvo tinkamai išvirti ar iškepti, ypač vištienos.

 

Rekomendacijos maisto gaminimo specialistams

Maistą gaminantiems specialistams svarbu užtikrinti tinkamą gamybos procesą ir laikymą, siekiant išvengti maisto užteršimo. Naudokite švarius indus ir įrankius, kruopščiai plaukite maisto tvarkymo inventorių, atskirkite žaliavų ir pagamintų patiekalų tvarkymo įrankius. Ruošiant patiekalus būtina pasiekti reikiamą temperatūrą gaminio viduje, kad būtų sunaikinti mikroorganizmai.

Skaudantis pilvas apsinuodijus / nuotr. Freepik

Rekomendacijos ugdymo įstaigoms

Ugdymo įstaigų darbuotojams rekomenduojama stebėti vaikų sveikatos būklę ir užtikrinti, kad į darželį būtų priimami tik sveiki vaikai. Tėvams patariama leisti vaiką į ugdymo įstaigą tik jam visiškai pasveikus ir gydytojui leidus.

„Svarbu, kad tiek maitinimo, tiek ugdymo įstaigose, tiek namuose asmenys, turintys žarnyno sutrikimų, negamintų maisto ir nedirbtų su maistu susijusių darbų. Pajutus pirmuosius ūmios žarnyno ligos simptomus, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją“, – atkreipia dėmesį NVSC atstovė.

Vasarą būtina atidžiai laikytis šių taisyklių, kad išvengtume užkrečiamųjų ligų ir užtikrintume savo bei savo artimųjų sveikatą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą