Visų pirma, Notingamo universiteto mokslininkai žurnale „Scientific Reports“ nepaskelbė duomenų, kad kava prisideda prie riebalų ląstelių „deginimo“. Anot jų, gėrimas naudingas metant svorį, nes specialiai stimuliuoja rudąjį riebalinį audinį.
Ekspertų išvados
Ekspertai savo išvadas gavo atlikdami eksperimentus su ląstelių kultūromis ir išbandė juos tyrime, kuriame dalyvavo devynios moterys ir vyrai, kurių amžius (vidutiniškai) 27 metai. Paaiškėjo, kad po kavos rudasis riebalinis audinys „ženkliai sušilo“, sukeldamas didžiulį aktyvumą paprastų riebalų ląstelių viduje. Dėl to jie greičiau „sudegdavo“.
Kai kurie tyrimai rodo, kad kava gali turėti įtakos alkio jausmui ir apetitui. Antsvorio turintys pacientai greičiau pasijuto sotūs išgėrę kavos, todėl vėliau valgydavo mažiau. Dėl to jiems buvo lengviau bandyti sulieknėti.
Kofeinas veikia hormonus leptiną ir peptidą YY, kurie lemia mūsų sotumo jausmą.
Manoma, kad kava turi didžiausią poveikį riebalų ląstelėms, jei ji vartojama nuo 9:30 iki 11:30. Priežastis yra kortizolio lygis.
Kortizolis yra hormonas, atsakingas už budrumą, taip pat medžiagų apykaitą, imuninę sistemą ir kraujospūdį. Kavos su dideliu kortizolio kiekiu organizme vartojimas sukelia stresą. Jei kortizolio lygis sumažėja, kava gali suteikti energijos ir paveikti kūną, taip pat prisidėti prie svorio mažėjimo. Žinoma, reikėtų gerti tik juodą kavą, be pieno.