Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip naikinti samanas? Pataria specialistai

Miglė Pociuvienė

Jei, nepaisant visų jūsų pastangų, vietoje prabangios ir gražios vejos auga , laikas nustatyti pagrindinę jos išplitimo priežastį. Nustatę priežastį naikinti samanas bus daug paprasčiau ir efektyviau.

Yra keletas būdų, atsikratyti samanų iš vejos. Kurį metodą naudoti? Išsirinkite patys.

Dirvožemio rūgštingumas

Būtina nustatyti dirvožemio pH ir maistinių medžiagų kiekį. Jei tai neįmanoma, tada nėra jokių abejonių, kad pačios samanos yra didelio dirvožemio rūgštingumo rodiklis. Pageidautina, kad vejos žolės, konkuruojančios su samanomis, gerai toleruotų šarminę aplinką. Reikės kalkinti dirvą ir tręšti organinėmis trąšomis, kompostu, mėšlu ar kitomis organinėmis medžiagomis. Auginimo sezono metu kalkes barstyti reikės 2 kartus. Taip samanas išnaikinsite per 1-2 sezonus.

- Reklama -

Dirvožemio purenimas

Dirvozemio aeravimas ir purenimas

Antras žingsnis – sutankinto grunto purenimas. Samanų šaknys seklios, jas išgrėbti nebus sunku. Norėdami pagerinti aeraciją, naudokite grėblį, kad pašalintumėte samanas visoje vejoje. Šiam darbui puikiai tiks smulkių dantų grėblys arba vejapjovės ašmenys.

Herbicidų naudojimas

Herbicidai nuo samanu

Mechaninę kovą su samanomis galima pakeisti chemine. Tiks bet koks glifosato herbicidas ir geležies arba amonio sulfatas. Darbinis tirpalas ruošiamas 90 ml geležies sulfato 20 litrų vandens arba 60–150 ml vario sulfato 16 litrų vandens. Šiuo tirpalu galima apdoroti apie 300 kv.m. Daugelis žmonių kovai su samanomis naudoja , muilo ar indų ploviklio tirpalą. Norėdami tai padaryti, ištirpinkite 200 g sodos 2 litruose šilto vandens ir purkškite veją. Bet šis metodas suteiks tik laikiną poveikį.

Dirvožemio drėgmės mažinimas

Dirvožemio drėgmės perteklius yra dar vienas būdas atsikratyti samanų jūsų vejoje. Gali būti drenažo problema. Tokiose vietovėse vanduo linkęs lėtai prasiskverbti pro molingą dirvą. Tokiu atveju reikia purenti dirvą ir pagerinti jos struktūrą, pridedant smėlio ir humuso.

- Reklama -

Norėdami išvengti samanų atsiradimo nupjovus veją, turite nedelsdami pašalinti nupjautą žolę. Storas žolės sluoksnis gali sutrikdyti vandens prasiskverbimą per dirvožemį. Neperlaistykite ir vejos. Ypač reikia vengti laistymo naktį, ankstyvą ar pavasarį, šiuo laikotarpiu užaugusios samanos yra patvariausios.

Vejos tręšimas

Norėdami pamaitinti veją, turite naudoti trąšas, kuriose yra daug azoto, kalio ir geležies.

Vejos kultūros pakeitimas

Samanos gali augti plikose vejos vietose, kur blogai auga . Jei yra tokių vietų, tai reiškia, kad vejai buvo pasirinkta prasta žolė, kuri nėra atspari tokioms sąlygoms. Problemos sprendimas gali būti augančios augmenijos pakeitimas. Sveika žolė išstums piktžoles ir samanas.

Vietoje, kurioje nėra samanų, geriausia sėti vejos sėklų mišinį, kuriame yra daugiau eraičinų.


Tikimės, kad šį sezoną galėsite rasti savo variantą ir mėgautis idealiai lygiomis ir vešliomis vejomis be jokios papildomos augmenijos.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Visą gyvenimą domiuosiu sodininkyste, daržininkyste ir augalininkyste. Sukauptą patirtį perteikiu rašydama straipsnius KAIPKADA.LT portalo skaitytojams. Susisiekti galite el. paštu: migle@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą