Vynas daugeliui lietuvių yra vienas populiariausių alkoholinių gėrimų. Jį galima nesunkiai pasigaminti namuose, naudojant sezoninius vaisius ir uogas, taip pat laikantis tam tikros vyno gaminimo technologijos.
Obuolių vynas su mielėmis ir citrina
- obuoliai – 1 kg;
- cukrus – 1,5 kg;
- vanduo – 4,5 l;
- cinamonas – 1 valgomasis šaukštas. l;
- mielės – 20 g;
- citrina – 2 vnt.
Obuolius nuplaukite, supjaustykite mažais gabalėliais, užpilkite verdančiu vandeniu ir padėkite po presu. Palaikykite obuolius po presu 4 dienas, tada perkoškite, supilkite citrinos sultis, cinamoną ir mieles. Vyną dedame į tamsią, vėsią vietą fermentacijai, kai šis procesas baigiasi, tada masę išmaišome ir vėl palaikome 2-3 dienas. Nukoškite, supilkite į statinę, palikite šešis mėnesius, išpilstykite ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Greitas vynas iš obuolių su cinamonu
- obuoliai – 1 kg;
- cukrus – 700 g;
- cinamonas – 1 valgomasis šaukštas. l;
- vanduo – 2 litrai.
Obuolius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į keptuvę. Įpilkite vandens ir cinamono, uždėkite ant ugnies, virkite, kol vaisiai suminkštės. Perkoškite per sietelį ir palikite fermentuotis. Po to suberkite cukrų, palikite 2-3 dienas ir vėl filtruokite. Supilkite į butelius ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Obuolių vynas su medumi – receptas
- natūralios obuolių sultys – 3 l;
- medus – 1 kg;
- vanduo – 3 l;
- vyno mielės.
Į keptuvę supilkite obuolių sultis, pakaitinkite neužvirindami. Medų pašildykite vandens vonelėje, kai jis taps skystas – supilkite į obuolių sultis, išmaišykite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Supilkite mieles, pagal instrukciją, uždenkite indą maistine plėvele ir palikite 7-8 dienoms. Vyną perkoškite į kitą indą, palikite vėsioje vietoje 1-2 mėn. Nukoškite per sietelį ar marlę, supilkite į butelius, padėkite savaitei į vėsią, tamsią vietą ir tada paragaukite.