Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip pasirinkti vaisius ir daržoves be nitratų: pateikiamos paprastos taisyklės

Sandra Alšauskienė

Kad daržovėse ir vaisiuose būtų mažiau kenksmingų medžiagų (nitratų), prieš vartojimą jie turi būti tinkamai apdoroti.

Minimaliomis dozėmis nitratai yra nekenksmingi, tačiau jei jų kiekis viršijamas, jie yra pavojingi sveikatai.

Taigi renkantis agurkus specialistai pataria rinktis nedidelius be geltonų dėmių. Tokiu atveju agurkus reikėtų nulupti. Nuo kopūstų reikėtų pašalinti keturis viršutinius lapus. O jaunas bulves reikėtų gerai išvirti.

Norėdami sumažinti nitratų koncentraciją, daržoves bent pusvalandį pamirkykite vandenyje. Taip pat verta daržoves virti, pavyzdžiui, iš burokėlių tokiu atveju bus pašalinta 40 proc. kenksmingų medžiagų, o iš bulvių – iki 80 proc.

Be to, ilgai laikant (2-3 mėnesius) nitratų kiekis daržovėse sumažėja 30-50 %.

Terminai, kuriais daržovės ir sunoksta be „chemijos” pagalbos:

  • – nuo liepos pradžios iki vidurio.
  • Braškės – gegužės pabaigoje-birželio pradžioje.
  • : ankstyvosios veislės – gegužės viduryje, vėlyvosios – birželio viduryje.
  • Pomidorai – liepos pabaigoje-rugpjūčio viduryje.
  • – birželio viduryje.
  • Kopūstai – ankstyvieji – liepos antroje pusėje, vėlyvieji – iki rugsėjo.
  • Arbūzai, melionai – liepos pabaigoje-rugsėjo pradžioje.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą