Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip pinigų trūkumas veikia žmogaus psichologiją?

Mindaugas Bružas

Mokslininkai mano, kad materialinė gerovė turi įtakos žmogaus sveikatai ir ilgaamžiškumui. Ir tai neturi nieko bendra su galimybe lankytis brangiose klinikose ir pas specialistus. Ar pinigų trūkumas iš tiesų turi tokią didelę įtaką psichikos sveikatai?

Ar pinigai tikrai veikia žmogaus psichologiją?

2020 m. amerikiečių mokslininkai žurnale „Journal of Gerontology” atliko tyrimą apie tai, kaip pinigai veikia ilgaamžiškumą. Jie nustatė, kad geresnę socialinę ir ekonominę padėtį turintys žmonės gyveno vidutiniškai septyneriais metais ilgiau nei mažas pajamas gaunantys žmonės. Tyrėjai tai sieja su stresu ir kvalifikuotos medicininės priežiūros trūkumu.

- Reklama -

Eurai

Viena iš pinigų stygiaus pasekmių – didelis stresas. Mokslininkai teigia, kad nežinomybė ir netikrumas dėl ateities gali sukelti didžiulį nerimą ir stresą, kurie veikia visą organizmą. Remiantis atliktais tyrimais, populiariausios streso priežastys yra susijusios su finansais.

Penkios svarbiausios priežastys: infliacija ir kylančios kainos, mažas darbo užmokestis, ekonomikos , didėjantis nedarbas ir socialinis susisluoksniavimas.

Kiti Virdžinijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad finansinių problemų turintys žmonės nerimauja dėl to, kad gali prarasti savo gyvenimo kontrolę. Tai savo ruožtu sukelia nerimą, baimę ir stresą.

Įvairiuose forumuose žmonės kreipiasi pagalbos į psichologus dėl streso, kurį patiria dėl pinigų stygiaus.

- Reklama -

„Užvakar bandžiau susikaupti ir sudariau išlaidų mažinimo sąrašą, nors, tiesą sakant, mažinti jau nėra kur.”

„Mano spinta tokia sena ir nusidėvėjusi, kad jau nekenčiu savo kasdienio atspindžio veidrodyje. Negaliu nusipirkti naujų drabužių: neturiu pinigų. Kai einu pro parduotuvių vitrinas, norisi verkti. Galbūt jums mano problema atrodo kvaila, bet aš tikrai jaučiu, kaip grimztu į depresiją.”

„Gaunate atlyginimą, o jis visas skiriamas paskoloms. Tikrai noriu rasti jėgų vėl būti žmogumi. Lengvai susidoroti su viskuo be depresijos”, – tokių prašymų sulaukia psichologai.

Forumuose psichologai dažnai sako, kad nerimas dėl pinigų stygiaus gali turėti visai kitokių priežasčių, slypinčių pasąmonėje. Apie jas galima numanyti, bet jie dažnai atidedami, pamirštami arba neigiami. Finansinė gali slėptis už nepasitenkinimo santykiais su partneriu, darbu ar apskritai tuo, kaip susiklostė gyvenimas. Kitos galimybės – neišspręstos vaikystės ir savęs su kitais.

Psichologai pataria, kaip išspręsti susidariusią situaciją, arba spręsti problemą ir rasti tikrąsias nerimo ir streso priežastis, arba sutelkti dėmesį į teigiamus dalykus ir siekti stabilizuoti savo finansinę padėtį.

Psichologė ir koučerė Malika Noor pasakoja apie psichikos sveikatos ir pajamų ryšį

Psichologijoje egzistuoja sąvoka, kuri teigia, kad trauma pritraukia traumą. Kai pyktis gyvena žmoguje, jis turi materializuotis išoriniame pasaulyje. Tuomet žmogus pasiekia pusiausvyrą ir paprastai tai vyksta nesąmoningai. Mūsų smegenims svarbu patvirtinti tai, kuo tikime.

Tai nėra magija, taip veikia smegenys. Iš smegenų kyla būsena, o iš būsenos materializuojasi tikrovė.

Pirmiausia reikia pripažinti, kad yra problema. Kad yra pykčio, nuoskaudų ir t. t. Antra, turite nustoti daryti tai, ką darote dabar. Greičiausiai jūsų dabartinė būsena sukelia išorinio pasaulio reakcijas. Trečia, supraskite, ko iš tikrųjų norite. Ne tai, ko nori mama ir tėtis, giminės, ar viršininkas, o jūs pats!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą