Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip saugiai leisti fejerverkus per Naujus metus?

Kaip saugiai leisti fejerverkus per Naujus metus
Mindaugas Bružas

Tradiciškai Naujųjų metų išvakarėse, nuskambėjus 12 valandai, dangus virš galvos pražysta milijonais spalvotų blyksnių. Iš visur girdisi švilpimas, spragsėjimas, dundėjimas ir sprogimai. Įvairūs fejerverkai yra neatsiejama Naujųjų metų švenčių dalis. Tačiau nepamirškite, kad fejerverkai nėra saugus dalykas. Norint išvengti nelaimingų atsitikimų, reikėtų laikytis kelių paprastų taisyklių.

Fejerverkai
Fejerverkai / Nuotr. Pexels.com

Kaip leisti fejerverkus: 1 taisyklė

Pirkdami visada patikrinkite galiojimo laiką ir pakuotės būklę – pasibaigusio galiojimo laiko arba sudrėkusios pirotechnikos priemonės gali neveikti. Fejerverkai turėtų būti laikomi savo pakuotėse.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Pasirinkite sausą laikymo vietą, atokiau nuo šildymo prietaisų ir neklaužadų vaikų rankų (svarbu!).[/box]

Kaip leisti fejerverkus: 2 taisyklė

Svarbiausia pasirinkti tinkamą vietą ir atsižvelgti į oro sąlygas, kad fejerverkai būtų saugūs. Teritorija turi būti didelė (ne mažesnė kaip 50 m x 50 m) ir joje neturi būti jokių daiktų, galinčių sukelti gaisrą. Pavyzdžiui, šieno kupetos, šakelių krūvos ar nukritę lapai. Ir, žinoma, nesprogdinkite fejerverkų šalia namų, tvarto ar kitų statinių. Juk nenorite, kad jūsų mėgstama pavėsinė virstų žarijų krūva!

Kalbant apie orą, pirotechnika griežtai , kai pučia gūsingas . Kiekvieno sertifikuoto fejerverko etiketėje nurodomas vėjo greičio apribojimas paleidimo metu. Be to, nesaugu fejerverkus leisti esant nepalankioms oro sąlygoms. Lietaus sudrėkinti užtaisai gali pakilti į nedidelį aukštį ir sprogti pavojingai arti žiūrovų.

Kaip leisti fejerverkus: 3 taisyklė

Degtukai, kaip ir fejerverkai, nėra vaikų žaislas. Pirotechnikos turi paleisti suaugęs ir blaivus asmuo ir jokiu būdu nepatikėti jų paleisti mažamečiams vaikams – jie turi džiaugtis šventiniais fejerverkais, o ne nukentėti nuo jų. Vaikams galima leisti uždegti žibalinę ar petardinę ugnį, jei juos atidžiai prižiūri suaugusieji, kurie neleis jiems nusideginti pirštų ar pataikyti į akis.

Kaip leisti fejerverkus: 4 taisyklė

Atidžiai išstudijuokite su įsigytais fejerverkais pateikiamas instrukcijas – ką uždegti, kur nukreipti, kaip įrengti. Saugokitės, bandymų ir klaidų metodas, į kurį taip linkę daugelis mūsų šalies gyventojų, šiuo atveju gali baigtis gana apgailėtinai. Jei kas nors nutiktų ne taip, galite netekti svarbių kūno dalių, kurias tikriausiai branginate.

Kiekvieno fejerverko instrukcijose taip pat būtina nurodyti užtaiso sklaidos zoną – žiūrovai turėtų būti už jos ribų. Paprastai pirotechnikos priemonės skirstomos į keletą tipų pagal jų keliamą pavojų, o kiekvienam tipui būdingas specifinis kibirkščių ir užtaisų sklidimas. Be specialaus leidimo galite įsigyti šių rūšių fejerverkų

  • Bengalijos žibintai, petardos – 0,5 m pavojinga zona;
  • Petardos, fontanai, oro ir antžeminiai fejerverkai – 5-20 m rizikos zona;
  • Raketų ir fejerverkų baterijos – 20-50 m pavojinga zona.

Kaip leisti fejerverkus: 5 taisyklė

Nebandykite leisti fejerverkų iš rankų (išimtis: žvirbliai ir spragėsiai) – kartonas ir popierius, iš kurių gaminami fejerverkai, gali būti pažeisti ir fejerverkai gali sprogti tiesiog jūsų rankose. Mes jau išgąsdinome jus pirmiau pateiktomis pasekmėmis.

Fejerverkai per Naujus metus
Fejerverkai per Naujus metus / Nuotr. Pexels.com

Kaip leisti fejerverkus: 6 taisyklė

Kiekvienai fejerverkų rūšiai yra nustatytos jų naudojimo taisyklės, kurių niekada nereikėtų nepaisyti, nes net nekenksminga bengališka liepsna gali sužeisti kibirkštimis.

Kad išvengtumėte nudegimo nuo kibirkščių, kibirkštys laikomos nedideliu 30-45° kampu, kad lazdelė būtų laisva nuo degančios kompozicijos. Atkreipkite dėmesį, kad spalvotos blykstės nedegtų patalpose: jose yra kenksmingų medžiagų, kurios labai lėtai garuoja.

Petardos, kad ir kaip nekaltai atrodytų, taip pat gali sukelti daug problemų. Sraigtelių ir konfeti sklidimo greitis yra gana didelis, todėl juos paleidžiant jie nėra nukreipti į žmones ar lempas. Pats sviedinys ar konfeti gali būti pagamintas iš popieriaus, todėl petardos taip pat nenaudojamos šalia žvakių ar šildymo prietaisų, kad būtų išvengta gaisro.

Prie pritvirtintas medinis strypas arba lazda neturi būti visam laikui įkastas į žemę ar sniegą: medinis strypas yra raketos stabilizatorius, padedantis raketai kilti aukštyn ir skrydžio metu nesukti zigzago. Norint tinkamai paleisti raketą, stabilizatorius 1/3 savo ilgio įkišamas į butelį ar metalinį vamzdį siauru kakleliu. Dėmesio, raketų su sulaužytu, sugadintu ar savadarbiu stabilizatoriumi paleisti negalima!

Romėniškos žvakės prieš uždegant turi būti tinkamai pritvirtintos. Prieš išvykdami užkaskite juos į sniegą ar žemę 1/3 jų ilgio arba pririškite prie smaigalio.

Baterijos ir fontanai paprastai uždengiami plytomis, akmenimis arba sniegu, kad neapvirstų.
Antžeminiai ir oro fejerverkai paleidžiami ant lygaus paviršiaus (ledo, asfalto ar betono, iškloto kartonu), kuris netrukdo jiems judėti.

Kaip leisti fejerverkus: 7 taisyklė

Jei fejerverkas neįsijungia, nepulkite iš karto prie jo ieškoti priežasties – sugedęs fejerverkas gali vėluoti. Reikėtų palaukti dešimt minučių ir per tą laiką įsitikinti, kad fejerverkas nedega. Tik tada jį galima paimti ir patikrinti. Jei bandote iš naujo paleisti nesprogusius fejerverkus, turite kuo greičiau jų atsikratyti – ne mažiau kaip dviem dienoms įdėkite sugedusį fejerverką į indą su vandeniu ir tada jį išmeskite.

Kaip leisti fejerverkus: 8 taisyklė

Ruošdamiesi fejerverkams, nepamirškite pasiimti gesinimo priemonių fejerverkų likučiams ar užsidegusiems daiktams užgesinti (jei vis dar nepaisote 2 taisyklės). Jei ugnies išvengti neįmanoma, neuždenkite degančio fejerverko antklode, striuke ar bet kokiu kitu audiniu, nes kai kurie iš jų gali degti ir be deguonies. Gaisrą užgesinkite smėliu, vandeniu arba gesintuvu.

Kaip leisti fejerverkus: 9 taisyklė

Pasirūpinkite savo augintiniais, jei Naujųjų metų išvakarėse jie yra su jumis. Jiems nepatinka staigūs sprogimai su ryškiais šviesos blyksniais, o fejerverkai vargu ar suteiks jiems tokį patį džiaugsmą kaip jums. Geriausia prieš fejerverkus juos palikti saugioje vietoje, kad ir jūs, ir būtų ramūs.

Kaip leisti fejerverkus: 10 taisyklė

Po paleidimo sutvarkykite fejerverkų paleidimo vietą – nepaverskite jos minų lauku. Atsargiai surinkite fejerverkų likučius ir apdorokite juos taip pat, kaip ir nesprogusius fejerverkus – dvi dienas laikykite konteineryje su vandeniu, nes net ir po panaudojimo likučiai gali būti degūs. Po tokio apdorojimo panaudotas pirotechnikos priemones galite išmesti kartu su buitinėmis atliekomis. Tokių atliekų negalima deginti atviroje ugnyje.


Taip pat skaitykite:

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą