Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip stikline vandens nustatyti esamą drėgmę kambaryje?

Adomas Račkauskas

Kad kambariuose būtų patogu gyventi, rekomenduojama palaikyti maždaug 50-65 % drėgmę. Nuo drėgmės bute daug kas priklauso, pavyzdžiui, odos būklė ir sveikata. Drėgmė paprastai matuojama specialiu prietaisu, vadinamu higrometru, tačiau ne visi jį turi. Išsiaiškinome, oro drėgmę galima išmatuoti stikline vandens.

Tam reikės stiklinės su vandeniu. Pirmiausia vandenį reikia atšaldyti šaldytuve iki 2-4 laipsnių temperatūros. Tam stiklinę 15-20 minučių padėkite ant apatinės šaldytuvo lentynos.

Tada nuneškite ją į kambarį, kuriame norite išmatuoti drėgmę. Stikle svyruojant temperatūrai, ant sienelių susidaro rasa ir maži lašeliai. Dabar reikia stebėti, per kiek laiko vandens lašeliai iš stiklinės išnyks.

Stiklinė vandens ir rasa ant jos

Maža drėgmė namuose

Jei drėgmė maža ir 20-30 %, lašeliai išnyks vos per 10 minučių. Drėgmės trūkumą galite pajusti patys, pavyzdžiui, jei ilgai būna patalpoje, kurioje drėgmė maža, jo gleivinės išsausėja ir atsiranda šalutinių reiškinių. Tai – nosies paburkimas ir akių niežėjimas.

Optimali drėgmė namuose

Normalia drėgme laikoma 40-60 %. Tokioje aplinkoje vandens lašeliai ant stiklinės nyksta labai lėtai ir neišsisklaido. Tai komfortiška drėgmė, kuriai esant oda ir neišsausėja, o žmogus tokioje patalpoje jaučiasi normaliai.

Per didelė drėgmė namuose

Didelė drėgmė yra 80-100 %. Tai parodys stiklinė, ant kurios bus daug lašų ir jie tekės upeliais. Labai didelė drėgmė taip pat gali pakenkti žmogui. Faktas tas, kad patalpoje, kurioje drėgmė per didelė, pradeda gesti , atsiranda , kuris sukelia ligas ir alergines reakcijas.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą