Kaip suprasti, kad esate ant emocinio perdegimo slenksčio: yra keli etapai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį

Kiekvienas bent kartą gyvenime yra patyręs emocinį perdegimą. Fizinis išsekimas atsiranda dėl profesinės veiklos ir nepakankamo poilsio. Blogiausia, kai prasideda lėtinis nuovargis, kurio atsikratyti sunkiau, bet įmanoma.

Šiuolaikiniame pasaulyje esame įsitraukę į darbo procesą 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę dėl turimų įtaisų, kurie neleidžia mums atsiriboti nuo darbinių pokalbių. Dėl nuolatinių pranešimų ir bendravimo internetu esame daug labiau išsekę.

Emocinis perdegimas neturėtų būti privestas iki kritinio taško ir išsekinti morališkai bei emociškai, todėl turėtumėte ieškoti būdų, jį įveikti.

Perdegimo darbe simptomai

Kad suprastumėte, jog emocinis perdegimas jūsų laukia ateityje, turite iš anksto atkreipti dėmesį į pagrindinius simptomus. Jei esate ant perdegimo slenksčio, galite pastebėti keletą pagrindinių dalykų, kurie jau signalizuos apie jūsų išsekimą:

  • Nuolatinį nuovargį, energijos ir motyvacijos stoką;
  • Miego sutrikimai;
  • Sumažėjęs profesinis aktyvumas;
  • Nauji projektai ir užduotys neteikia malonumo;
  • Lėtinių ligų paūmėjimas;
  • Blogų įpročių atsiradimas: saldumynų , rūkymas, .

Perdegimas neigiamai veikia žmogaus emocinę ir psichologinę būseną, daro neigiamą poveikį elgesiui ir darbingumui. Todėl šių simptomų nereikėtų ignoruoti. Geriausia, ką galite padaryti dėl savęs, tai pradėti gerinti savo būklę.

Kaip susidoroti su emociniu perdegimu?

Pirmasis etapas

Jei jaučiatės priklausomi nuo darbo ir apie jį galvojate 24 valandas per parą, neatsitraukdami nuo darbo pokalbių, turite rasti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą ir būtinai skirti dėmesio visoms sritims (sportui, knygų skaitymui, pomėgiams).

Antrasis etapas

Gali jaustis lengvas nuovargis, galite net nekreipti į jį dėmesio, tačiau tokiu atveju sumažėja imunitetas ir paūmėja lėtinės ligos. Šiuo etapu jums reikia kokybiškai ilsėtis kiekvieną dieną, kol jausitės pailsėję. Atgaukite jėgas trimis lygmenimis: fiziniu, emociniu ir protiniu.

Trečiasis etapas

Jūsų darbingumas jau smarkiai krenta ir jaučiatės visiškai išsekę. Darbo procesai gali būti sunkiai išsprendžiami, o darbo kokybė tampa daug kartų prastesnė. Tokiu atveju turite nedelsiant išeiti atostogų, kad atstatytumėte savo išteklius.

Ketvirtasis etapas

Praradote savo darbo prasmę, paskirtį ir tikslą. Nematote jokių galimybių ir nematote jokio karjeros augimo. Galite be priežasties pradėti pyktis su kolegomis ir nekęsti to, ką darote.

Jei šis apibūdinimas atspindi tai, kaip dabar jaučiatės, pabandykite pakeisti darbą ar net veiklos sritį. Jei mylite savo profesiją, į pirmųjų etapų simptomus turite reaguoti laiku.

Turite suprasti, kad emocinio perdegimo nereikėtų ignoruoti, nes jei laiku atpažinsite simptomus ir poilsiu užkirsite kelią ligos paūmėjimui, ateityje išvengsite visų neigiamų išsekimo aspektų.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar konkrečios srities specialistą.
Share This Article
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos