Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip sužinoti ar žieminės padangos vis dar tinkamos naudoti?

Partnerio turinys

Šaltasis metų primena, kad vairuotojams reikia būti ypač atsargiems ir pasirūpinti savo automobilio saugumu. Vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių automobilio stabdymo ir vairavimo savybes esant žemai temperatūrai, yra padangos. Ekspertai primena, kad žieminės padangos yra specialiai sukurtos taip, kad užtikrintų gerą sukibimą su šalta ir slidžia kelio danga. Tačiau iki šiol yra gana daug automobilių savininkų, kurie nenutuokia ar jų naudojamos padangos vis dar yra tinkamos naudoti. Tad, pateikiame esminius kriterijus, į kuriuos reikėtų atsižvelgti vertinant jų kokybę ir tinkamumą.

Iki kada transporto priemonėms turi būti sumontuojamos žieminės padangos?

Pirmasis dalykas, kurį turėtumėte žinoti, yra tai, kad Lietuvoje privaloma naudoti žiemines padangas nuo lapkričio 10 iki 1 dienos. Taip pat yra nustatyta, kad minimalus leistinas žieminių padangų protektoriaus gylis yra 3 mm, tačiau rekomenduojama nelaukti, kol jis nukris žemiau 4 mm. 

Padangų parduotuvė
Padangų

Protektoriaus gylis yra svarbus rodiklis, nes jis lemia gebėjimą išstumti sniegą ir vandenį iš po padangos ir užtikrinti pakankamą trintį su kelio paviršiumi. Jei jis yra per mažas, gali prarasti sukibimą ir slysti esant šlapiai arba slidžiai kelio dangai. Tai gali sukelti pavojingas situacijas, pvz., ilgesnį stabdymo atstumą, prastą vairavimo kontrolę arba akvaplanavimo efektą (kai padanga netenka kontakto su kelio paviršiumi dėl vandens sluoksnio).

Protektoriaus gylio patikrinimas nėra sudėtingas procesas ir jį galite atlikti patys. Tam galite naudoti specialius padangų gylio matuoklius, kuriuos galite įsigyti parduotuvėse ar internete. Šis procesas turėtų būti atliekamas ne tik prieš montuojant ar demontuojant žiemines padangas, bet ir reguliariai per visą žiemą. Taip pat rekomenduojama patikrinti visų keturių padangų protektorių gylį ir lygumą, nes jis gali skirtis priklausomai nuo to, kurioje ašyje arba gale yra padanga. Jei pastebėsite, kad protektoriaus gylis arba lygumas yra netolygus, tai gali reikšti, kad žieminės padangos yra netinkamai subalansuotos. Taip pat tai gali reikšti, kad nesuderintas vairo kampas arba yra kitų techninių problemų. Tokiu atveju turėtumėte kreiptis į specialistus.

Padangų amžius yra dar vienas rodiklis, į kurį būtina atsižvelgti

Be protektoriaus gylio, yra ir kitų veiksnių, kurie gali paveikti žieminių padangų būklę ir našumą. Vienas iš jų yra amžius. Tiek vasarines, tiek universalios, tiek žieminės padangos laikui bėgant sensta ir praranda savo savybes. Gamintojai rekomenduoja keisti jas kas 5-6 metus, net jei jos atrodo geros ir turi pakankamą protektoriaus gylį. Senstančios padangos gali sutrūkinėti, nusitrinti ir deformuotis, o tai sumažina jų sukibimą ir patvarumą. Padangų amžių galite sužinoti iš jų gamybos datos, kuri yra pažymėta ant šono. Gamybos data susideda iš keturių skaitmenų: pirmieji du skaitmenys nurodo savaitės numerį, o antrieji du skaitmenys nurodo metus. Pavyzdžiui, jei ant padangos yra užrašyta 3219, tai reiškia, kad padanga buvo pagaminta 2019 metų 32 savaitę.

Žieminė padanga
Žieminė padanga

Padangų slėgis turi būti nuolat tikrinamas

Kitas veiksnys, kuris gali turėti įtakos žieminių padangų būklei ir efektyvumui, yra padangų slėgis. Jis turi būti reguliuojamas pagal automobilio gamintojo nurodymus, kurie paprastai yra pažymėti ant automobilio durų arba degalų dangtelio. Padangų slėgis turi būti tikrinamas bent kartą per mėnesį ir prieš ilgesnę kelionę. Jei padangos yra per daug pripūstos arba per daug nuleistos, tai gali neigiamai paveikti jų sukibimą, stabdymo atstumą, vairavimo kontrolę ir degalų sąnaudas. Be to, netinkamas slėgis gali sukelti padangų netolygų nusidėvėjimą ir trumpinti jų tarnavimo laiką. Jį galite patikrinti naudodami specialius slėgio matuoklius.

Galiausiai, padangų būklę įvertinkite tiek vizualiai, tiek ir jas apčiupinėję. Jei pastebėsite bet kokius rimtus pažeidimus ar plyšius ant padangos šono arba protektoriaus paviršiaus, tai reiškia, kad padanga yra nepataisoma ir jums reikia ją pakeisti nauja.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą