Kalcis yra vienas iš keturių svarbių maisto komponentų. Ekspertai teigia, kad per didelis kalcio kiekis gali padidinti širdies komplikacijų riziką. Tačiau akivaizdu, kad dažnai su maistu negauname pakankamai kalcio.
Pagal mitybos specialistų rekomendacijas kalcis yra vienas iš keturių visuomenės sveikatai svarbių mitybos komponentų.
Kaip ir kada vartoti kalcį?
Kalcis, kaip ir kalis bei vitaminas D, yra maistinė medžiaga, kurios dažnai reikia mūsų organizmui. Kalcio trūkumas gali padidinti tokių problemų kaip osteoporozė riziką. Iš tikrųjų beveik 30 % vyrų ir 60 % vyresnių nei 19 metų moterų nuolat trūksta kalcio.
Ypač svarbu, kad jauni 19-30 metų amžiaus žmonės su maistu gautų pakankamai šio mikroelemento, nes šiuo gyvenimo laikotarpiu kaulų masė vis dar aktyviai vystosi.
Moterys po menopauzės taip pat turi vartoti rekomenduojamą paros kalcio normą, kad išvengtų kaulų masės mažėjimo. Kai moteriai prasideda menopauzė, sumažėja estrogenų kiekis, todėl gali sumažėti kaulų mineralinis tankis.
Kalcio normos moterims
19-50 metų amžiaus moteriai kasdien reikia apie 1000 miligramų kalcio. Su amžiumi, nuo 51 metų ir vyresnių, poreikis padidėja iki 1200 mg per dieną.
Kalcio normos vyrams
Jauniems vyrams nuo 19 metų reikia 1000 mg per parą. Jų atveju papildas nebūtų geriausias sprendimas. Kai kurie ekspertai teigia, kad organizmas kalcį iš tablečių gali pasisavinti ne taip veiksmingai kaip iš maisto.
Be to, vartojant per daug kalcio su maisto papildais taip pat gali kilti pavojus širdžiai.
Širdies ligų prevencijos centro kardiologų straipsnyje nurodoma, kad kalcio papildai gali sukelti širdies priepuolius ir infarktus.
Gydytojai paaiškino, kad organizmas vienu metu negali apdoroti daugiau kaip 500 miligramų kalcio, todėl per didelis jo kiekis nusėda ant arterijų sienelių ar net sukelia kraujotakos sutrikimų.
Priklausomai nuo dozės, kalcio papilduose gali būti nuo 400 iki 1000 mg.
Be galimų širdies sutrikimų, su per dideliu kalcio kiekiu susiję simptomai yra vidurių užkietėjimas, inkstų akmenligė ir net kognityviniai sutrikimai.
Taigi, jei ketinate vartoti kalcio papildų, įsitikinkite, kad neviršijate leistinos 500 mg normos.
Vis dėlto stebėkite savo mitybą: svarbiausia yra gauti kalcio su maistu.
Ypač daug kalcio yra pieno produktuose, natūraliame sūryje, brokoliuose, žuvyje ir jūros gėrybėse.
Dienos meniu
Kad gautumėte reikiamą kalcio kiekį, į valgiaraštį galite įtraukti:
- stiklinė apelsinų sulčių arba pieno.
- sumuštinis ant sėlenų duonos su sūriu ir špinatais;
- daržovių sriuba;
- keptos lašišos, sardinių arba krevečių;
- brokoliai;
- keptos bulvės;
- žemės riešutai
Kalcio taip pat rasite paukštienoje, ėrienoje, veršienoje, triušienoje.
Jei, maitinantis gausiai kalciu, vis tiek reikia papildomos šio mikroelemento dozės, kreipkitės į specialistą, kad jis įvertintų, kiek kalcio gaunate su maistu, ir nustatytų, kokių kalcio preparatų jums reikia. Išsitirkite kokių vitaminų trūksta jūsų organizmui. Išsitirti vitaminų kiekį galite pas savo šeimos gydytoją.
Taip pat skaitykite:
- Vitaminas A: sveikata ir grožis
- Tikra vitaminų bomba – džiovintų vaisių mišinys
- Kokoso nauda organizmui