Kisielius yra tradicinis lietuviškas gėrimas geriamas per Kūčias. Tradiciškai gaminamas iš uogų, vaisių ar daržovių, dažniausiai iš spanguolių. Jis yra saldus ir gaivus, todėl mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų.
Norint greitai išvirti kisielių, galite naudoti jau paruoštus miltelius. Kisielius pakelyje, dedamas į šaltą vandenį ir kaitinamas iki užvirimo. Virti po užvirimo jo nereikia.
Natūralus spanguolių kisieliaus receptas
![Spanguoliu kisielius receptas Spanguoliu kisielius receptas](https://www.kaipkada.lt/wp-content/uploads/2020/12/Spanguoliu-kisielius-receptas.jpg)
Ingredientai:
- spanguolės: 0,5 litro
- vanduo: 3 litrų
- cukrus: 6 valgomųjų šaukštų
- bulvių krakmolas: 3 valgomųjų šaukštų
Eiga:
- Pirmiausia nuplauname spanguoles.
- Tada nuplautas spanguoles mediniu grūstuvu ištriname per smulkų sietelį.
- Tuomet į užvirintą vandenį suberiame cukrų, su visu sieteliu įmerkiame tai, kas liko sietelyje trinant spanguoles. Sietelio turinį patriname mediniu šaukštu, arba samteliu, kol pabaltuos. Tai, kas liko sietelyje – išmetame. Viralas įgauna švelniai rožinę spalvą. Ištrintų spanguolių į verdantį vandenį dar nepilame!
- Tada krakmolą atskiedžiame su šaltu vandeniu, gerai išmaišome bei lėtai pilame į puodą. Puodo turinys privalo būti kaitinamas, bet nevirti, kad krakmolas „nesušoktų į gabalus”. Jau supylus krakmolą, puodo turinys maišant užvirinamas bei nukeliamas nuo ugnies, kad atvėstų maždaug iki 30 laipsnių temperatūros.
- Po to į puodą supilame ištrintas spanguoles. Išpilstome ir skanaujame!
Spanguolių kisieliaus virimas iš pakelio (pirkta parduotuvėje)
Reikės:
- spanguolių kisieliaus miltelių – 1 vnt;
- šaltas vanduo – 2 litrai.
Paruošimas:
- Į didelį puodą įpilkite 2 litrus šalto vandens.
- Supilkite spanguolių kisieliaus miltelius ir uždėkite virti.
- Būtinai nuolat maišykite ir laukite kol kisielius pradės virti.
- Tada išjunkite kaitrą ir palaukite kol kisielius atvės.