Ožkos pienas yra labai maistingas, jame gausu vitaminų ir mineralų. Toks pienas laikomas net naudingesniu nei karvės pienas. Bet ar tikrai? Ir ar šis gėrimas vienodai naudingas visiems? Kaip ožkos pienas veikia organizmą ir ką apie tai mano specialistai?
Ką reikia žinoti apie ožkos pieną?
Ožkos pieną galima gerti kiekvieną dieną, bet ne daugiau kaip stiklinę per dieną. Ožkos pienas yra labai maistingas, dėl savo naudingų savybių žinomas nuo seno. Kinijoje ožkos pieną duodavo gerti silpniems ligoniams, kad atgautų jėgas.
Ožkos pieno kalorijų kiekis ir maistinė vertė (100 g):
- 69 kalorijos;
- 3,5 g baltymų;
- 4,5 g angliavandenių;
- 4,1 riebalų.
Ožkos pieno nauda
Ožkos piene yra daug „prebiotinių“ angliavandenių, kurie padeda maitinti naudingas bifidobakterijas. Ožkos pienas taip pat yra geras vitaminų A, C, E, D ir B, taip pat kalcio, kalio, seleno ir fosforo šaltinis.
Lengvai virškinamas
Ožkos piene yra maždaug 12% mažiau laktozės nei karvės piene. Jame taip pat yra mažesnių riebalų molekulių ir kitokios baltymų sudėties. Dėl to jis lengviau virškinamas nei karvės pienas. Be to, mokslininkų teigimu, ožkos pienas padidina organizmo gebėjimą pasisavinti svarbias maistines medžiagas iš kitų maisto produktų.
Palaiko kaulų sveikatą
Didelis kalcio ir fosforo kiekis ožkos piene padeda stiprinti kaulus. Reguliarus gėrimo vartojimas padeda sumažinti osteoporozės ir kaulų lūžių riziką. Ožkos piene esantis vitaminas K vaidina pagrindinį vaidmenį kalcio, pagrindinio kaulų ir dantų mineralo, metabolizme.
Ožkos pieno žala
Ožkos pienas gali išprovokuoti nepageidaujamą alerginę reakciją, pasireiškiančią vidurių pūtimu ir viduriavimo priepuoliu. Nepaisant visų naudingų ožkos pieno savybių, kai kurie žmonės turėtų jį gerti itin atsargiai arba visiškai atsisakyti gėrimo, įspėja medikai.
Žmonės, netoleruojantys laktozės, neturėtų piktnaudžiauti šiuo gėrimu, nes tai gali išprovokuoti nepageidaujamą alerginę reakciją, pasireiškiančią vidurių pūtimu ir viduriavimo priepuoliu.
Sergant kasos ligomis, taip pat nuo insulino priklausomu cukriniu diabetu, taip pat nerekomenduojama vartoti daug ožkos pieno. Sergant venų varikoze ir tromboflebitu – taip pat dėl savybės padidinti kraujo krešėjimą.