Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kas nutiks, jei naudosite svetimą išmaniojo telefono įkroviklį: gali kilti didelių problemų

Donatas Varnas

Tokia situacija gali nutikti kiekvienam: jūsų išmanusis išsikrovė, o įkrovimo laidą palikote namuose. Ką turėtumėte daryti? Tikriausiai pasiskolinsite įkroviklį iš ko nors iš aplinkinių, tiesa? Tačiau yra dvi priežastys, dėl kurių tai gali būti pavojinga jūsų įrenginiui.

1 priežastis: įkroviklio kokybė

Kai įvairūs gamintojai pradėjo leisti savo telefonus, kiekvienas iš jų gamino jiems skirtus įkroviklius. Atitinkamai jungčių tipai, įtampa ir srovės stiprumas galėjo skirtis. Naudoti kito telefono įkroviklį buvo arba neįmanoma, arba pavojinga.

Laikui bėgant pradėta unifikuoti ir dauguma įkroviklių atitinka standartinę maždaug 5 voltų įtampą. Todėl išsiplėtė naudoti svetimą įkroviklį. Tačiau vis tiek turėtumėte žinoti apie šią riziką: kito įkroviklio srovės įtampa gali būti mažesnė, o tai sugadins jūsų įtaisą.

Neoriginalus įkroviklis telefonui

Naudojant netinkamą įkroviklį gali būti sugadintas ir dėl to jis negalės ilgai išlaikyti įkrovos. Be to, jei naudosite nekokybišką arba pažeistą įkrovimo laidą, jis taip pat gali sugadinti telefoną.

2 priežastis: įsilaužėlių atakų rizika

Stengdamiesi išsisukti iš padėties, pasiskolinote įkroviklį, kur tik galėjote: iš restorano vadybininko, viešbučio registratūroje arba iš keleivio oro uoste. Kibernetinio saugumo ekspertai sako, kad tokie veiksmai – didžiulė klaida.

Kibernetinio saugumo ekspertai mano, kad niekada neturėtumėte svetimų įkroviklių. išmoko į įkrovimo laidus įvesti kenkėjišką programinę įrangą ir nuotoliniu būdu pavogti mobiliuosius įrenginius ar kompiuterius. Pati įranga yra kompaktiška ir nebrangi. Ją galima lengvai panaudoti tiek atsitiktinėms, tiek tikslinėms atakoms.

Rimtesnę grėsmę kelia prietaisų USB įkrovimo stotelės. Jos dažnai būna įrengtos viešose vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose ar oro uostuose. Pasitaikė atvejų, kai į tokias USB stoteles buvo įsilaužta. Įsilaužėliai gavo prieigą prie visko, kas buvo prijungta prie stotelių. Viena iš svarbių kibernetinės higienos taisyklių – būti atidiems viskam, ką prijungiate prie savo įtaisų (atmintinėms, kabeliams, kitiems įrenginiams ir t. t.). Prijungti svetimą kabelį prie kompiuterio reiškia suteikti užpuolikui visus reikiamus prieigos duomenis.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą