Aštrumas maiste sukelia unikalias organizmo reakcijas, atkreipdamas fiziologinių procesų kaskados dėmesį. Kapsaicinas, esantis paprikose ir kituose aštriuose maisto produktuose, sąveikaudamas su nervų sistemos receptoriais, sukelia prakaitavimą ir sukelia karščio pojūtį.
Priešingai diskusijoms apie aštraus maisto produktų sveikumą, moksliniai tyrimai rodo jų galimą naudą ir riziką. Viena vertus, aštraus maisto vartojimas gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą ir sudeginti kalorijas, o tai gali būti naudinga reguliuojant svorį. Kita vertus, per didelis aštraus maisto vartojimas gali sukelti virškinamojo trakto uždegimą ir sudirginimą, ypač žmonėms, turintiems virškinimo problemų.
Kai kurie tyrimai susiejo reguliarų aštraus maisto vartojimą su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika, tačiau kiti nurodė, kad gali padidėti stemplės vėžio rizika.
Reakcijos į aštrų maistą gali būti individualios – nuo lengvo diskomforto iki rimtesnių simptomų, tokių kaip galvos skausmas ar net vėmimas. Tačiau daugumai žmonių aštrus maistas nekelia rimto pavojaus ir gali būti saugus, jei vartojamas saikingai.
Taigi aštrus maistas gali būti skanus mitybos papildymas, teikiantis malonumą ir galbūt net tam tikrą fiziologinę naudą. Tačiau svarbu nepamiršti saikingumo ir klausyti savo kūno, kad išvengtumėte neigiamų pasekmių.