Medus yra labai naudingas produktas, kuriame yra daug įvairių B, K, E, C grupių vitaminų, provitamino A, taip pat gausu mineralinių druskų. Natūraliame meduje yra magnio, kalio, kalcio, natrio, fosforo, chloro, sieros, cinko, jodo, vario ir geležies. Tačiau kartais pardavėjai griebiasi gudrybių, kad padidintų tūrį pridėdami krakmolo ir cukraus.
Keturi nekokybiško medaus požymiai, į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį pirkdami
Konsistencija
Paėmus šaukštą natūralaus medaus, jo perteklius varvės lyg “siūlais” ir sluoksniais. Dirbtiniam medui būdinga tai, kad jis gali lašėti nuo šaukšto.
Jei natūralus medus buvo cukruotas, jis nelips prie šaukšto, bus minkštas, riebus ir plastiškas. Jei turite netikrą, medus bus su gumuliukais, kristalizuotas ir prilips prie šaukšto.
Kvapas ir skonis
Natūralus medus bus aromatingas ir kvepiantis, tirpstantis burnoje ir sukeliantis lengvą deginimo pojūtį gerklėje. Padirbtas medus turės deginto cukraus kvapą, saldainių skonį ir nesukels deginimo pojūčio gerklėje.
Priemaišos
Natūraliame meduje gali būti žiedadulkių, propolio, vaško ir bičių vaško. Klastotėse nėra nė vieno iš jų.
Svoris
Litras kokybiško medaus visada sveria apie 1,4 kg. Jei jis mažesnis, turėtumėte pagalvoti apie tokio medaus natūralumą.