Atminkite, kad bet kokie pjaustyti vaisiai ir uogos labai greitai genda, o bakterijos pradeda sparčiai daugintis. Todėl jei perpjovėte arbūzą, nepalikite jo šiltai. Vaisius reikėtų padėti į lėkštę pjauta puse žemyn ir kartu su lėkšte suvynioti į maistinę plėvelę. Be to, iš šaldytuvo reikėtų išimti stiprių kvapų turinčius maisto produktus, kad arbūzas nebūtų prisotintas šių kvapų.
Optimali laikymo temperatūra yra 2-5 laipsniai, o drėgmė – 70-85 %. Perpjautų arbūzų negalima laikyti ilgą laiką. Prinokusių uogų galiojimo laikas šaldytuve 3-5 °C temperatūroje yra iki 2 dienų (iki 48 valandų).
Ko nederėtų daryti
- Nelaikykite perpjauto arbūzo ant stalo, tikėdamiesi, kad kas nors gabalėlį suvalgys.
- Niekada nestatykite arbūzo prie lango, į kurį patenka saulės spinduliai, nes jis greitai parūgštės ir suges.
- Nedėkite supjaustyto arbūzo be plėvelės į šaldytuvą. Jis išdžius ir į jį gali patekti pašalinių medžiagų kvapų.
- Nelaikykite arbūzo ilgą laiką. Bet kokie perpjauti vaisiai ir uogos labai greitai genda, pradeda sparčiai daugintis bakterijos.
Ar galima nenupjautus arbūzus laikyti kelis mėnesius?
Šaldytuve arba rūsyje vaisius galima laikyti 3-4 mėnesius, bute – apie 2 mėnesius.
Ilgesniam laikymui labiau tinka vėlai sunokę vaisiai. Vėlyvųjų veislių arbūzų ypatybė ta, kad juose cukrų cheminės sintezės procesas vyksta lėčiau, todėl ilgiau trunka cheminių ryšių suirimas. Tokių veislių vaisiai savo skonį ir tvirtumą gali išlaikyti iki 5 mėnesių.
Ar arbūzus galima užšaldyti?
Gabalėliais supjaustytus arbūzus galima laikyti šaldiklyje. Tam rekomenduojama pašalinti žievelę, supjaustyti minkštimą vienodo dydžio gabalėliais, sudėti juos ant lygaus paviršiaus vienu sluoksniu (pavyzdžiui, ant padėklo ar kepimo skardos) ir užšaldyti šaldiklyje. Po to užšaldytus vaisių gabalėlius sudėkite į indelius arba užspaudžiamus maišelius. Juos galima laikyti iki kito derliaus nuėmimo.