Aliuminio indai yra viena populiariausių virtuvės reikmenų rūšių. Jie yra lengvi, patvarūs ir pasižymi prieinama kaina. Tačiau yra nuomonė, kad aliuminis gali būti kenksmingas sveikatai.
Ar aliuminis yra kenksmingas?
Grynu pavidalu aliuminis nėra toksiškas. Tačiau jis gali reaguoti su kai kuriuose maisto produktuose esančiomis rūgštimis. Dėl to susidaro aliuminio druskos, kurios gali kauptis organizme ir neigiamai veikti sveikatą.
Ko negalima gaminti aliuminio induose?
Maisto produktai, kurių negalima virti aliuminio induose, yra šie:
- Rūgštūs maisto produktai: barščiai, pupelės pomidorų padaže, troškinti kopūstai, marinatai, acto ir citrinų sulčių padažai;
- Pieno produktai: grietinė, varškė, kefyras;
- Maisto produktai, kuriuose gausu vitaminų C ir E: vaisiai, daržovės, žolelės;
- Sūdyta žuvis.
Ką galima gaminti aliuminio induose?
Aliumininiuose induose galima ruošti patiekalus, kuriuose nėra rūgščių arba jų yra nedideli kiekiai. Tokie patiekalai yra šie:
- Virta mėsa, žuvis ir daržovės;
- Pieno dribsniai;
- Makaronai;
- Kiaušiniai;
- Tešlos patiekalai.
Kaip saugiai naudoti aliuminio indus?
Norėdami sumažinti aliuminio druskų patekimo į organizmą riziką, turėtumėte laikytis šių taisyklių:
- Aliuminio induose negaminkite rūgščių maisto produktų;
- Nelaikykite rūgščių turinčių maisto produktų aliuminio induose;
- Reguliariai plaukite aliuminio indus plovikliais.
Alternatyva aliuminio indams
Jei nerimaujate dėl galimo aliuminio kenksmingumo, galite naudoti alternatyvius indus. Šių tipų indai yra šie:
- Nerūdijantis plienas;
- Emaliuoti indai;
- Keramika;
- Ketaus indai.
Šios medžiagos nereaguoja su rūgštimis ir neišskiria kenksmingų medžiagų į maistą.