Kodėl ir kokiame amžiuje vaikai praranda tikėjimą Kalėdų seneliu: psichologai papasakojo visą tiesą

Dauguma vaikų nustoja tikėti Kalėdų Seneliu maždaug sulaukę 8 metų, nors yra ir tokių, kurie skeptikais tampa gerokai anksčiau arba gerokai vėliau. Tai rodo tyrimo, kuris dar nėra moksliškai įvertintas, , apie kuriuos praneša britų leidinys „The Guardian”.

„Vaikai paprastai pradeda skirti fantazijas nuo realybės dar ikimokykliniame amžiuje, tačiau jų tikėjimas vieno stebuklingo Kalėdų Senelio egzistavimu dažnai tęsiasi iki viduriniosios vaikystės”, – sakė Teksaso universiteto (Dalasas, JAV) psichologė daktarė Candice Mills, kuri taip pat netiki Kalėdų Senelio egzistavimu.

Kad geriau suprastų šį perėjimą nuo tikėjimo prie netikėjimo, C. Mills su kolegomis apklausė 48 vaikus nuo 6 iki 15 metų, kurie nustojo tikėti Kalėdų Seneliu, 44 jų tėvus ir dar 383 suaugusiuosius.

parodė, kad daugumos vaikų abejonės dėl Kalėdų Senelio egzistavimo pamažu įsitvirtina maždaug iki 8 metų amžiaus, nors kai kurie 3 ar 4 metų vaikai taip pat yra įsitikinę, kad Kalėdų Senelio nėra. Tačiau yra ir tokių, kurie tiki stebuklinguoju seneliu iki pat 15 ar 16 metų. Daugeliu atvejų vaikų tikėjimą Kalėdų Seneliu galutinai sugriauna jų bendraamžių draugų, kurie jau seniai nebetiki, .

„Jie gali būti šiek tiek skeptiški, remdamiesi loginiais samprotavimais, pavyzdžiui, Kalėdų senelis tikrai gali apkeliauti pasaulį per vieną naktį? Tačiau juos peržengia riba, kai bendraklasis mokykloje pasako, kad jis (Kalėdų Senelis) nėra tikras”, – aiškina daktaras Millsas.

Tuo tarpu maždaug trečdalis vaikų ir pusė suaugusiųjų prisipažino, kad buvo nusiminę, kai suprato, jog Kalėdų senelis neegzistuoja. Nors šie paprastai būdavo vidutinio sunkumo ir trumpalaikiai, apie 10 proc. suaugusiųjų nurodė, kad liūdesys buvo ilgesnis arba sumažėjo pasitikėjimas tėvais.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos