Beveik visi žmonės žino, kad prieš valgydami gyvulinės kilmės produktus reikia juos nuplauti. Tačiau kai kurie žmonės netaiko tų pačių taisyklių vaisiams, o tai gali sukelti sveikatos problemų.
Galbūt nesupratote, bet kasmet apie 48 milijonai žmonių apsinuodija maistu nuo prastai nuplautų vaisių ir daržovių. Jei prieš valgydami vaisius jų nenuplaunate, gerokai padidinate riziką užsikrėsti įvairiomis nemaloniomis ligomis.
Kodėl reikia plauti vaisius?
Yra du pagrindiniai neplauto maisto keliami pavojai: bakterinė tarša ir pesticidai. Praėjusiais metais daugiausia apsinuodijimų maistu įvyko dėl prastai nuplautų melionų, pomidorų, špinatų ir salotų.
Taip pat reikėtų saugotis pesticidų. Nors šios cheminės medžiagos padeda ūkininkams užauginti daugiau derliaus, jos gali būti labai pavojingos sveikatai. Tačiau visiškai jų išvengti labai sunku: naujausi tyrimai parodė, kad net ir nuplovus vaisius ir daržoves 70 % jų vis dar galima rasti pesticidų likučių.
Nepamirškite apie teršalus, kurie gali sukelti nemalonių pasekmių organizmui. Vaisiai ir daržovės gali būti užteršti dar jiems augant, pavyzdžiui, dėl sąlyčio su gyvūnais arba kenksmingomis medžiagomis, esančiomis dirvožemyje ir vandenyje.
Tačiau vaisiai ir daržovės taip pat gali tapti pavojingi nuėmus derlių. Dėl netinkamų laikymo sąlygų vaisiai gali užsikrėsti net jūsų namuose. Kai kurios žmonių kategorijos yra labiau pažeidžiamos apsinuodijimo maistu nei kitos: maži vaikai, nėščios moterys ir žmonės, kurių imuninė sistema nusilpusi.
Kaip tinkamai plauti vaisius?
Nepaisant to, kad neplauti vaisiai gali būti pavojingi sveikatai, neturėtumėte atsisakyti jų valgyti, nes juose yra daug organizmui būtinų maistinių medžiagų. Tačiau, norėdami apsisaugoti, turite laikytis tam tikrų paprastų taisyklių.
Prieš valgant maistą, ekspertai rekomenduoja
- plauti rankas prieš ir po maisto ruošimo;
- nupjauti visas pažeistas vaisių vietas;
- net ir tuos produktus, kuriuos planuojate nulupti, vis tiek reikėtų pirmiausia nuplauti;
- plauti vaisius po tekančiu vandeniu;
- vaisius nusausinti švariu audiniu ar rankšluosčiu.
Taip pat rekomenduojama vaisius laikyti šaldytuve ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių Celsijaus temperatūroje.