Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl italai valgo daug miltinių patiekalų (picų, makaronų), tačiau yra lieknesni ir gyvena daug ilgiau?

Sandra Alšauskienė

Italai yra gerai žinomi dėl savo meilės picai ir makaronams. Tačiau jie taip pat turi vieną iš ilgiausių gyvenimo trukmių pasaulyje. Tai gali atrodyti gan prieštaringai, nes daugelis žmonių mano, kad picų ir makaronų dietos yra nesveikos ir gali sutrumpinti gyvenimą. Tačiau rodo, kad italų dieta iš tikrųjų gali būti naudinga sveikatai.

Kodėl italai gyvena ilgiau?

Yra keletas priežasčių, kodėl italai gali gyventi ilgiau, nepaisant to, kad valgo daug makaronų ir picų. Pirma, itališka dieta yra gana subalansuota. Italai valgo daug vaisių, daržovių, grūdų ir ankštinių augalų. Antra, itališka dieta yra gana augalinė. Daugelis italų patiekalų yra pagaminti iš daržovių, vaisių, ankštinių augalų ir riešutų. Trečia, italų virtuvėje naudojami maisto produktai yra gana švieži. Italai dažnai valgo sezoninius produktus, kurie yra maistingesni nei perdirbti maisto produktai.

Itališkas maistas

Italų dietos privalumai sveikatai

Štai keletas konkrečių italų dietos privalumų sveikatai:

  • Aukštas antioksidantų kiekis: Itališki maisto produktai, tokie kaip , daržovės, ir ankštiniai , yra turtingi antioksidantų. Antioksidantai padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, kurie gali sukelti ligas, tokias kaip širdies , vėžys ir Alzheimerio liga.
  • Žemas sočiųjų riebalų kiekis: Itališka dieta yra palyginti žemo sočiųjų riebalų kiekio. Sotieji riebalai gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje, o tai gali padidinti širdies ligų riziką.
  • Aukštas skaidulų kiekis: Itališki maisto produktai, tokie kaip vaisiai, daržovės ir grūdai, yra turtingi skaidulų. Skaidulos padeda reguliuoti virškinimą ir gali padėti sumažinti širdies ligų, diabeto ir kai kurių vėžio rūšių riziką.

Kaip laikytis itališkos dietos?

Žinoma, svarbu viską daryti saikingai. Per daug makaronų ar picos gali sukelti svorio didėjimą ir kitas sveikatos problemas. Tačiau itališka dieta gali būti sveikas pasirinkimas.

Štai keletas patarimų, kaip laikytis itališkos dietos:

  • Rinkitės pilno grūdo makaronus ir ryžius.
  • Naudokite liesus padažus, tokius kaip alyvuogių aliejus, citrinų sultys ar pomidorų padažas.
  • Įtraukite daug vaisių, daržovių ir ankštinių augalų.
  • Valgykite saikingai.

Italai geria daug vandens. Jie nesėdi prie stalo be vandens butelio. Be to svarbiausia nepersivalgyti ir niekada nemaišyti maisto. Pavyzdžiui, vienas iš pagrindinių patiekalų dieną yra makaronai, o po 16–17 val. valgomas desertas. Dažniausiai tai ledai ar vaisiai. Vakarienei italai labai dažnai valgo picą. Jiems visiems svarbu, kad kiekvienas maistas būtų vartojamas atskirai.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą