Kiekvienas, reguliariai kepantis maistą keptuvėje, bent kartą yra susidūręs su situacija, kai karštas aliejus taškosi į visas puses. Tai nėra nieko malonaus: susitepa viryklė ir drabužiai, ant rankų atsiranda nudegimų.
Aliejus ima “šaudyti”, kai į jį patenka vanduo. Reikalas tas, kad vanduo ir aliejus garuoja nevienodai, o tai sukelia audringą reakciją. Kepimo metu galite apsisaugoti pašalindami drėgmę iš keptuvės ar produkto.
Įkaitinkite keptuvę
Prieš kepdami gerai įkaitinkite keptuvę, kad išgaruotų visa drėgmė. Tik tada, kai keptuvės paviršiuje neliks nė lašelio vandens, galėsite pilti aliejų.
Pakeiskite aliejų
Jei aliejus pradeda “šaudyti” net sausoje keptuvėje, gali būti, kad jums pateko nekokybiškas ir vandeniu atskiestas produktas. Tokiu atveju turėtumėte nusipirkti kito prekės ženklo aliejaus, pageidautina brangesnio.
Įpilkite į aliejų druskos
Keptuvė gerai įkaitinta, aliejus kokybiškas, bet jis vis tiek šaudo? Pabandykite į karštą aliejų įberti šiek tiek druskos. Mūsų močiutės naudojo šį metodą, norėdamos iškepti maistą be taškymosi.
Sumažinkite kaitrą ir naudokite dangtį
Jei įpylus produkto aliejus smarkiai “šaudo”, jame gali būti daug vandens. Tokiu atveju audringa reakcija neišvengiama. Pabandykite sumažinti kaitrą, uždengti indą dangčiu ir palaukti, kol aliejus “nurims”.
Naudokite miltus arba džiūvėsėlius
Tokiuose maisto produktuose, kaip žuvis ar sultingi kotletai, paprastai būna daug drėgmės ir kepant aliejus “šaudo”. Kad vanduo nepatektų į aliejų, prieš kepdami mėsą apvoliokite miltuose arba džiūvėsėliuose.