Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl knygų skaitymas naudingas sveikatai?

Mindaugas Bružas

Ar žinojote, kad knygų stiprina mūsų sveikatą, užkerta kelią pažinimo funkcijų sutrikimams, mažina stresą, bei gerina atmintį? Visą tai ir dar daugiau mūsų straipsnyje apie knygų naudą.

Stiprina ryšius smegenyse

Skaitymas padeda užmegzti naujus ryšius tarp skirtingų smegenų dalių. Nedidelis 2013 m. atskleidė, kad skaitant romaną padidėjo sąveika tarp smegenų dalių, kurios kontroliuoja kalbos apdorojimą. Skaitymas sukėlė ilgalaikius pokyčius dvišalėje somatosensorinėje žievėje – smegenų dalyje, kuri apdoroja jutiminę informaciją.

Užkerta kelią su amžiumi susijusiam pažintinių funkcijų sutrikimams

Skaitymas pažinimo proceso dalis apima gebėjimą mokytis, prisiminti ir priimti sprendimus. Dėmesys ir atmintis yra du kognityvinio veikimo aspektai, kurie yra labiausiai jautrūs senėjimui.  mano, kad skaitymas gali sumažinti su amžiumi susijusį pažinimo silpnėjimą. Skaitymas netgi susijęs su mažesne senatvinės demencijos rizika.

Knygų skaitymas

Mažina stresą

Vos 30 minučių skaitymo kiekvieną dieną gali sumažinti fizinius ir emocinius streso požymius. Tyrimo metu, po pusvalandžio skaitymo, savanoriai pastebėjo fizinių streso žymenų, tokių kaip širdies susitraukimų dažnis ir kraujospūdis, sumažėjimą, palyginti prieš skaitymą. Deja, šiandien skaitydami naujienas negalime atsipalaiduoti, nes žiniasklaidoje esama daug neigiamos informacijos. Verčiau rinkitės romanus, apsakymus ar kitas knygas.

Ilgaamžiškumas

Didelis 12 metų tyrimas, paskelbtas 2017 m., parodė, kad knygų skaitymas buvo susijęs su 20 procentų mirties rizikos sumažėjimu. Žinoma, knyga pati savaime negali pailginti gyvenimo trukmės, tačiau ji siejama su bendru sveikesniu gyvenimo būdu ir mažesne ankstyvos mirties rizika.

Gerina atmintį ir koncentraciją

Nors smegenys nėra raumuo, mankšta joms vis tiek naudinga. Lygiai taip pat, kaip kilnodami svorius sustipriname mūsų kūną, skaitymas gali sustiprinti atmintį ir susikaupimą. Skaitydami susikuria „nuomonę“ apie parašytą tekstą. Tai padeda mums apdoroti perskaitytus žodžius, taip pat prisiminti žinias.


Taip pat skaitykite:

5 priežastys skaityti knygas XXI amžiuje

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą