Dėl tam tikrų maisto produktų ir valgymo laiko žmonės po to gali jaustis ypač pavargę. Sumažėjęs energijos lygis po valgio vadinamas mieguistumu po valgio. Tyrėjai turi įvairių teorijų apie nuovargio jausmo po valgio priežastį, tačiau apskritai jie linkę manyti, kad tai natūrali reakcija ir dažniausiai nekelianti nerimo.
Kodėl pavalgę jaučiatės pavargę?
Jūsų maiste gausu angliavandenių ir baltymų
Baltymų turinčiuose maisto produktuose, tokiuose kaip kalakutiena, lašiša, sūris, sojos produktai ir špinatai, yra aminorūgšties triptofano. Tai skatina jūsų organizmą išskirti serotoniną – laimės hormoną, kuris taip pat padeda reguliuoti miegą.
Maistas, kuriame yra daug angliavandenių, pavyzdžiui, makaronai, ryžiai, balta duona ir saldūs užkandžiai, taip pat skatina serotonino gamybą.
Jei juos derinsite kartu, pavalgę galite jaustis mieguisti. Žmonės prieš miegą dažnai valgo baltymų ir angliavandenių derinį, pavyzdžiui, dribsnius su pienu.
Jūs valgote dideles porcijas
Po valgio žmogus gali dažniau jausti mieguistumą po valgio. Žmonės, kurie valgo gausius pietus, po pietų gali jaustis pavargę.
Valgant maistą pakyla cukraus kiekis kraujyje, o tai gali sukelti energijos praradimą. Kiti veiksniai, skatinantys nuovargį po valgio:
- blogas nakties miegas;
- alkoholio vartojimas valgio metu, ypač dienos metu.