Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl reikia valgyti ridikėlius: ši daržovė naudinga organizmui

Mindaugas Bružas

Ridikėliuose yra daug augalinių skaidulų, eterinių aliejų, B ir PP vitaminų, mikro ir makro elementų, tokių kaip kalis, , fosforas, magnis, .
Ridikėlis stiprina imuninę sistemą. Dėl didelio kiekio eterinių aliejų (ypač garstyčių) ridikėliai šildo, gerina kraujotaką, todėl yra naudingi sergant peršalimu, virusinėmis ligomis, kosint. Švieži ridikai – tikras vitaminų šaltinis.

Ridikėliai padeda kontroliuoti kraujospūdį. Dėl vitamino PP, kalio ir magnio ridikėliai naudingi kraujagyslėms stiprinti, kraujospūdžiui mažinti. Dėl mažo kaloringumo ridikėliai naudingi esant nutukimui, antsvoriui, o tai netiesiogiai padeda sumažinti spaudimą ir gerina cholesterolio apykaitą. Normalizuoja virškinamojo trakto darbą. Didelis skaidulų ir vandens kiekis padeda žarnynui dirbti esant vidurių užkietėjimui. Ridikėliai naudingi nervų sistemai – B grupės normalizuoja smegenų ir periferinės nervų sistemos veiklą.

Ridikėliai svorio netekimui

Daržovės, tokios kaip ridikai, dėl mažo kaloringumo puikiai tinka svoriui mesti. Taip pat kaip kiti žalumynai, salotos, , brokoliai. Jų kalorijų kiekis yra toks mažas, kad juos virškindamas gali išleisti daugiau energijos, nei gauna vartodamas. Be to, ridikėliai turi daug vandens ir skaidulų, o šis derinys leidžia normalizuoti virškinimą ir atsikratyti perteklinio skysčių susilaikymo organizme.

Ridikėlių nauda

Kokiais atvejais ridikai gali pakenkti?

Gali pakenkti tai, kad dėl didelio eterinių aliejų kiekio jie gali dirginti gleivinę. Viena vertus, eteriniai aliejai yra naudingi, kita vertus, kai kurie gali pabloginti virškinimą. Todėl rekomenduojama stebėti, kaip organizmas reaguoja į ridikėlius. Kai kuriais atvejais galimas individualus ridikėlių netoleravimas. Paūmėjus kepenų, kasos, virškinamojo trakto ligoms, ridikėlių geriau nevartoti.

Ridikėlių nauda moterų sveikatai

Ridikėlių vartojimas neleidžia vystytis vėžiui, palaiko gimdos sveikatą, gerina nuotaiką, neleidžia išsivystyti venų varikozei. Daržovė gerina medžiagų apykaitą, padeda kovoti su antsvoriu, formuoja sveiką žarnyno mikroflorą, mažina vidurių užkietėjimą, padeda pašalinti cholesterolio perteklių, skystina kraują. Ridikėlių kaukės drėkina odą, gerina lyginančią veido spalvą.

Ridikėlių nauda vyrams

Ridikėliai mažina riziką susirgti daugeliu vėžio formų, užkerta kelią tokiai vyriškai ligai kaip prostatos adenoma. Vartojant daržovę pagerėja spermos kokybė, sustiprėja lytinis potraukis. Ridikėliai stiprina organizmą, efektyviai išvalydami jį nuo toksinų ir toksinų sankaupų. Stiprina sportininkų ir fizinį darbą dirbančių žmonių kaulinį pagrindą ir raumenų audinį. Dėl salicilatų ridikėliai gali neutralizuoti skausmą ir raumenų įtampą po treniruotės.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą