Morkos šaldytuve laikomos savaites, dažnai naudojamos sriubose, gaminamos salotos ir kt. Kodėl morkų reikėtų valgyti daugiau? Pasirodo jos turi labai naudingų savybių mūsų organizmui. Apie tai skaitykite šiame straipsnyje.
Morkų nauda sveikatai
Akių sveikata
Morkose yra daug vitaminų ir mineralų, kurie atlieka svarbų vaidmenį mūsų organų veikloje. Bene garsiausia tai, kad ši daržovė teigiamai veikia akių sveikatą. Visa tai dėka beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A.
Vitaminas A tikriausiai geriausiai žinomas dėl savo svarbaus vaidmens palaikant akių sveikatą ir gerą regėjimą, o pakankamas jo suvartojimas yra būtinas norint sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
Padeda odai išlikti sveikai
Vitaminas A taip pat būtinas sveikai odai apsaugoti. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie vartojo daugiau šio vitamino ir karotinoidų, turėjo mažesnę riziką susirgti odos vėžiu.
Turi teigiamą poveikį žarnynui
Pusėje puodelio morkose yra 2 gramai skaidulų (tirpių ir netirpių). Tirpios skaidulos gali sulėtinti skrandžio ištuštinimo greitį, todėl po valgio padidėja sotumo jausmas. Netirpios skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
Kartu paėmus, morkos yra galinga priemonė sveikai virškinimo sistemai palaikyti.
Širdies sveikata
Morkose taip pat yra daug kalio, kuris yra svarbus širdies ir kraujagyslių sveikatai. Kartu su skaidulomis jis gali apsaugoti nuo širdies ligų ir didelio cholesterolio kiekio.
Sudėtyje nėra gliukozės
Morkos turi minimalų poveikį cukraus kiekiui kraujyje. Tai yra geras užkandis tiek diabetikams, tiek visiems, norintiems išvengti cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.