Kai verdate sriubą ar sultinį, tikriausiai pastebite, kad puodo paviršiuje susidaro putos. Jų išvaizda tikrai nėra pati patraukliausia. Tačiau svarbu suprasti, iš kur šios putos atsiranda. Jei sultiniui ruošti naudojate paukštieną, joje yra daug baltymų, todėl verdant jie išsiskiria ir pradeda plaukioti puodo paviršiuje. Žinoma didelį vaidmenį atlieka mėsos kokybė ir net paties produkto šviežumas.
Kaip reikia atsikratyti sultinyje esančių putų?
Sutikite, kad per daug putų neatrodo labai estetiškai. Dauguma namų šeimininkių imasi įvairių priemonių, kad jų atsikratytų.
Nupilti skysčio nebūtina. Į sultinį galite tiesiog įdėti svogūno galvutę. Jos dėka sustos mėsos putojimo procesas.
Produkto kokybė taip pat svarbi
Geriausia pirmenybę teikti mėsai, kuri nebuvo chemiškai apdorota. Joje taip pat neturėtų būti kraujo priemaišų. Tinkamai parinkę mėsos gabalą padėsite išvengti per didelio putų susidarymo.
Prireiks maždaug 20 minučių, kol baltymas ištirps savaime. Šio laiko visiškai pakanka, kad procesai stabilizuotųsi. Sultinio paviršiuje liks tik nedidelis gelsvas riebalų pėdsakas.
Jei putų per daug, sultinys taps drumstas. Kai jis atvės, bus galima aptikti nuosėdas. Tačiau dėl to neturėtumėte jaudintis. Jūsų sultinio kokybė nepasikeis. Virti baltymai yra tokie pat naudingi kaip ir pačioje mėsoje esantys baltymai.
Ar būtina pašalinti putas?
Pačios putos susideda iš pirmųjų koaguliuotų baltymų. Jiems denatūruoti visiškai pakanka 40 minučių. Tokie baltymai gali labai greitai rūgti. Putos gali suteikti patiekalui kartumo ir nemalonaus kvapo. Daugelis žmonių nemėgsta šio specifinio aromato. Jei putose yra kraujo priemaišos, jos net pasidarys karčios. Iš to galime daryti išvadą, kad putos neturi gero poveikio patiekalo skoniui.
Patiekalas su putomis atrodo negražiai. Juk patyrę kulinarai visada siekia, kad sultinys būtų kuo skaidresnis. Tam reikia ne tik pašalinti putas, bet ir perkošti sultinį per marlę.