Pilno grūdo duona ir miltiniai gaminiai pagaminti su natūraliu raugu gali būti sveikesni žarnynui, nei manote, nes gali pakeisti žarnyno mikrobiomo sudėtį, rašo healthdigest.com.
Pažymima, kad 2020 m. žurnale „Recent Food, Nutrition and Agriculture Patents” paskelbtoje apžvalgoje buvo išnagrinėti 35 moksliniai tyrimai, kuriuose nagrinėta, kaip viso grūdo grūdai veikia žarnyno bakterijas. Galiausiai dauguma tyrimų parodė, kad pilno grūdo produktai skatina bifido- ir laktobacilų augimą. Jos fermentuoja jūsų angliavandenius į riebalų rūgštis, kurios apsaugo žarnyno gleivinę, reguliuoja hormonus ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
O 2019 m. žurnale „Frontiers in Microbiology” paskelbto tyrimo duomenimis, rauginta duona mažina kenksmingų bakterijų kiekį žarnyne. Dėl raugintos duonos žarnyno bakterijos taip pat gamina baltymus, dėl kurių kai kurios patogeninės bakterijos tampa neaktyvios.
Leidinyje pažymima, kad vis daugiau medicinos bendruomenės tyrimų tiria, kaip žarnyno mikrobiomas susijęs su imunine sistema, psichikos sveikata ir įvairiomis ligomis. Todėl ekspertai bando nustatyti, kaip duoną galima padaryti dar naudingesnę žarnynui.
Ekspertai rekomenduoja vartoti būtent viso grūdo duoną, joje gausu skaidulinių medžiagų ir antioksidantų.