Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kokia duona yra sveikiausia: ką rodo tyrimai?

Sandra Alšauskienė

Pilno grūdo ir miltiniai gaminiai pagaminti su natūraliu raugu gali būti sveikesni žarnynui, nei manote, nes gali pakeisti žarnyno mikrobiomo sudėtį, rašo healthdigest.com.

Pažymima, kad 2020 m. žurnale „Recent Food, Nutrition and Agriculture Patents” paskelbtoje apžvalgoje buvo išnagrinėti 35 moksliniai , kuriuose nagrinėta, kaip viso grūdo veikia žarnyno bakterijas. Galiausiai dauguma tyrimų parodė, kad pilno grūdo produktai skatina bifido- ir laktobacilų augimą. Jos fermentuoja jūsų angliavandenius į riebalų rūgštis, kurios apsaugo žarnyno gleivinę, reguliuoja hormonus ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

O 2019 m. žurnale „Frontiers in Microbiology” paskelbto tyrimo duomenimis, rauginta duona mažina kenksmingų bakterijų kiekį žarnyne. Dėl raugintos duonos žarnyno taip pat gamina baltymus, dėl kurių kai kurios patogeninės bakterijos tampa neaktyvios.

Leidinyje pažymima, kad vis daugiau medicinos bendruomenės tyrimų tiria, kaip žarnyno mikrobiomas susijęs su imunine sistema, psichikos ir įvairiomis ligomis. Todėl ekspertai bando nustatyti, kaip duoną galima padaryti dar naudingesnę žarnynui.

Ekspertai rekomenduoja vartoti būtent viso grūdo duoną, joje gausu skaidulinių medžiagų ir antioksidantų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą