Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kokius grybus ir kada rinkti: 2023 m. grybautojų kalendorius

Mindaugas Bružas

– geriausias ir derlingiausias grybų sezonas. Grybautojai gali rasti daug valgomų grybų, nes kai kurios rūšys auga tik šiuo laikotarpiu.

Kokie grybai auga rugsėjo mėnesį?

Krepšys grybų

Kelmučiai

Šios rūšies auga ant kelmų ar medžių kamienų, kartais ištisomis šeimomis. Grybai yra šviesiai smėlio . Kepurėlė apvali, išgaubta, iki 8 cm skersmens. Grybo kotas tuščiaviduris, su žiedu viršuje, gali siekti iki 15 cm. Dažniausiai grybų galima rasti nukritusių lapų ar nuvirtusių medžių vietose.

Tikrinis baravykas (arba tiesiog baravykas)

Baravykas laikomas vertingiausiu iš visų valgomųjų grybų. Jis skanus, maistingas ir labai aromatingas, ypač džiovintas. Kepurėlės ir dydis skiriasi priklausomai nuo grybo amžiaus, todėl galima rasti ir šviesių, ir rudų baravykų, kurių viršūnėlė gali būti iki 45 cm skersmens. Pievagrybių kotelis žemyn platėjantis, plokščias, su smulkiu paviršiaus tinkleliu. Ši rūšis auga įvairių tipų miškuose.

Juodasis grūzdas

Šis grybas dažniausiai auga mišriuose mišriuose miškuose, kuriuose yra daug beržynų. Grūzdo kepurėlė būna iki 32 cm skersmens, priklausomai nuo amžiaus gali būti alyvinė arba juoda. Kotas gali siekti 20 cm. Juodasis baravykas geriausiai tinka konservuoti ir šaldyti. Jo nerekomenduojama džiovinti, nes jis gali prarasti naudingąsias savybes.

Kazlėkas

Kazlėkai auga gerai apšviestose pievose ir miško pakraščiuose. Jų išgaubta ir slidi liesti kepurėlė yra 13 cm skersmens, o stiebas be viršutinio žiedo iki 10 cm. Šis grybas gali būti rudas su geltonu atspalviu arba tamsiai rudas.

Raudonikiai

Ši rūšis pasirodo rugpjūčio pabaigoje ir išnyksta tik artėjant žiemai. Raudonikiai gyvena įvairiuose miškuose, tačiau daugiausia – lapuočių. Kepurėlės būna įvairaus skersmens, šviesiai rudos spalvos. Šio grybo koteliai yra standūs, tvirti ir baltos spalvos.

Didelis baravykas

Kokie grybai renkami spalio mėn.

Antrąjį rudens mėnesį lietuviai miškuose gali rasti šių rūšių grybų:

  • baravykus;
  • voveraites
  • kazlėkus;
  • grūzdus;
  • ūmėdes;
  • raudonikius.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą