Moksliniai tyrimai rodo, kad iš tikrųjų žalingi ne visi riebalai, o tam tikra rūšis. Manoma, kad sotieji riebalai blogai veikia sveikatą: didina riziką susirgti ateroskleroze.
Kokį aliejų rinktis?
2020-2025 metų mitybos rekomendacijose teigiama, kad reikia rinktis sveikuosius riebalus. Tai yra, nesočiuosius riebalus. Tai taip pat taikoma perkant aliejų.
Alyvuogių aliejus laikomas geriausiu gaminant maistą. Yra žinoma, kad jis turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai dėl joje esančios oleino rūgšties. Šis aliejus laikomas universaliu virtuvėje, o maistą galite gaminti su bet kokiu alyvuogių aliejumi. Vidutinė alyvuogių aliejaus rūkimo temperatūra yra 199-242 laipsniai Celsijaus.
Antroje vietoje yra avokadų aliejus. Galima naudoti net ir kepti (rūkimo temperatūra – 260 laipsnių pagal Celsijų), o ne tik dėti į salotas ir kitus patiekalus.
Taip pat naudingas rapsų aliejus (naudojamas kepimui, troškinimui, kepimui; rūkimo temperatūra – 224-229 laipsniai Celsijaus).