Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kondicionieriai per karščius: gydytojai paaiškino, kaip teisingai juos naudoti nepakenkiant sveikatai

Mindaugas Bružas

Tiek suaugusiems, tiek vaikams (net ir patiems mažiausiems) patalpos turi būti tinkama. Naujausi rodo, kad mažėjant temperatūrai, mažėja rizika patekti į ligoninę dėl įvairių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas. Sveikatos apsaugos ministerija pasakojo, kokių taisyklių reikia laikytis naudojant kondicionierių.

Reguliariai atlikite techninę priežiūrą

Nešvarūs oro kondicionierių filtrai gali platinti bakterijas vėsioje patalpoje, dėl to – prisidėti prie kvėpavimo takų ligų išsivystymo. Todėl itin svarbu laiku atlikti oro kondicionieriaus priežiūrą ir stebėti filtrų švarą. Nepamirškite prieš prasidedant naujam aktyvaus kondicionieriaus naudojimo sezonui pasikviesti meistrą, kad jis patikrintų įrangos tinkamumą, išsivalytų filtrus ar pakeistų juos naujais. Daugiau apie techninės priežiūros sąlygas galite sužinoti savo įrenginio instrukcijose arba aptarnavimo centre.

Venkite staigių temperatūros pokyčių

Nepaisant to, kad pabuvus karštyje norisi kuo greičiau atvėsti, nereikėtų smarkiai sumažinti kambario temperatūros. Optimali temperatūra patalpoje turi būti 5-6 laipsniais žemesnė nei lauke. Jei norite, galite temperatūrą dar labiau sumažinti, tačiau tai daryti reikėtų palaipsniui ir kaskart po kelis laipsnius. Atminkite, kad hipotermija gali suaktyvinti patogenus, kurie jau yra organizme. Taip pat verta vengti staigių temperatūros pokyčių, jei planuojate palikti vėsinamą patalpą karštyje.

Be to, nesėdėkite po tiesiogine intensyvia vėsinto oro srove iš oro kondicionieriaus.

Stebėkite oro drėgmę patalpoje

kondicionuojamose patalpose greitai išdžiūsta. Tai gali pakenkti gleivinėms ir kvėpavimo takams. Kartkartėmis išjunkite oro kondicionierių, išvėdinkite kambarį ir reguliariai atlikite šlapią valymą.

Nepamirškite gerti pakankamai vandens, dėvėkite lengvus drabužius ir per karščius ilgai nebūkite saulėje.

Stebėkite vaikus

Kondicionieriai gali būti naudojami, jei namuose yra vaikas (net ir kūdikis). Vaikų, ypač naujagimių, termoreguliacija veikia visiškai kitaip nei suaugusiųjų. Dėl to kūdikiai yra labai pažeidžiami perkaitimo, dehidratacijos ar net karščio smūgio. Tinkamai vėsinamas kambarys su prieiga prie gryno oro padeda vaikui patogiai miegoti. Tačiau taip pat lengvai, ir perkaitęs, vaikas gali būti hipotermiškas. Todėl būtina kontroliuoti temperatūrą ir palaikyti ją 23-26 laipsnių ribose.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą