Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kopūstai gali sukelti skrandžio skausmą: štai 3 priežastys

Sandra Alšauskienė

gali būti svarbus daugelio patiekalų ingredientas, be to, jie gana pigūs. Tačiau turėtumėte žinoti apie kai kuriuos šalutinius poveikius, kuriuos jis gali sukelti, ir vartoti jį atsakingai.

Kopūstai neabejotinai yra sveikas subalansuotos mitybos priedas, tačiau kai kuriais atvejais jie gali sukelti skrandžio skausmą ar net rimtų virškinimo problemų.

Kopūstai yra sunkiai virškinami

Jei kaskart valgydami kopūstus jaučiate skrandžio skausmą, gali būti, kad jie per sunkūs jūsų virškinimo sistemai. Be to, dažnai vartojant šią daržovę gali atsirasti dujų.

Priežastis ta, kad lapiniuose žalumynuose yra cukraus, vadinamo rafinoze, o jį organizmui sunku virškinti, todėl organizmui jį skaidant dažnai atsiranda ir .

Kopūstai

Yra ir kitų maisto produktų, kuriuose yra daug rafinozės:

  • pupelės;
  • briuselio kopūstai;
  • brokoliai;
  • šparagai.

Dar viena galima dujų atsiradimo priežastis yra didelis skaidulinių medžiagų kiekis produkte – tik vienoje šviežiai supjaustytų kopūstų porcijoje yra apie 2,2 g skaidulinių medžiagų.

Nors ši medžiaga yra labai naudinga žmogaus organizmui, per didelis jos kiekis gali sukelti spazmus ir pilvo pūtimą.

Galimas apsinuodijimas

Pasirodo, net jei parduotuvėje nusipirkote nuluptą ir supakuotą kopūstą, jame vis tiek gali būti kenksmingų bakterijų: salmonelių, stafilokokų ar net E. coli. Visos šios gali sukelti per maistą plintančias ligas, todėl prieš valgydami kopūstus būtinai kruopščiai juos nuvalykite.

Sergate virškinimo sistemos liga

Jei turite virškinimo sistemos sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą, turėtumėte vengti dažnai valgyti kopūstų, nes jie gali būti blogai virškinami jūsų organizme. Tokiu atveju suvalgę kopūstų galite patirti rėmenį, pykinimą ir pilvo pūtimą.

Daugeliu atvejų virškinimo problemos, kilusios valgant kopūstus, greitai praeina. Tačiau būna atvejų, kai reikėtų kreiptis į specialistą. Pavyzdžiui, jei maistu trunka ne ilgiau kaip penkias dienas.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą