Kopūstai gali būti svarbus daugelio patiekalų ingredientas, be to, jie gana pigūs. Tačiau turėtumėte žinoti apie kai kuriuos šalutinius poveikius, kuriuos jis gali sukelti, ir vartoti jį atsakingai.
Kopūstai neabejotinai yra sveikas subalansuotos mitybos priedas, tačiau kai kuriais atvejais jie gali sukelti skrandžio skausmą ar net rimtų virškinimo problemų.
Kopūstai yra sunkiai virškinami
Jei kaskart valgydami kopūstus jaučiate skrandžio skausmą, gali būti, kad jie per sunkūs jūsų virškinimo sistemai. Be to, dažnai vartojant šią daržovę gali atsirasti dujų.
Priežastis ta, kad lapiniuose žalumynuose yra cukraus, vadinamo rafinoze, o jį organizmui sunku virškinti, todėl organizmui jį skaidant dažnai atsiranda pilvo pūtimas ir skausmas.
Yra ir kitų maisto produktų, kuriuose yra daug rafinozės:
- pupelės;
- briuselio kopūstai;
- brokoliai;
- šparagai.
Dar viena galima dujų atsiradimo priežastis yra didelis skaidulinių medžiagų kiekis produkte – tik vienoje šviežiai supjaustytų kopūstų porcijoje yra apie 2,2 g skaidulinių medžiagų.
Nors ši medžiaga yra labai naudinga žmogaus organizmui, per didelis jos kiekis gali sukelti spazmus ir pilvo pūtimą.
Galimas apsinuodijimas
Pasirodo, net jei parduotuvėje nusipirkote nuluptą ir supakuotą kopūstą, jame vis tiek gali būti kenksmingų bakterijų: salmonelių, stafilokokų ar net E. coli. Visos šios bakterijos gali sukelti per maistą plintančias ligas, todėl prieš valgydami kopūstus būtinai kruopščiai juos nuvalykite.
Sergate virškinimo sistemos liga
Jei turite virškinimo sistemos sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą, turėtumėte vengti dažnai valgyti kopūstų, nes jie gali būti blogai virškinami jūsų organizme. Tokiu atveju suvalgę kopūstų galite patirti rėmenį, pykinimą ir pilvo pūtimą.
Daugeliu atvejų virškinimo problemos, kilusios valgant kopūstus, greitai praeina. Tačiau būna atvejų, kai reikėtų kreiptis į specialistą. Pavyzdžiui, jei apsinuodijimas maistu trunka ne ilgiau kaip penkias dienas.