Norėjote pasidaryti sau puodelį kavos, tik sužinojote, kad namuose turimo produkto galiojimo laikas jau pasibaigęs? Ir dabar jums tenka rinktis: arba išmesti šią pakuotę į šiukšliadėžę ir bėgti į parduotuvę pirkti kitos, arba rizikuoti ir pasidaryti sau kavos, kurią turite namuose, nepaisant galiojimo datos. Prieš priimdami sprendimą apsvarstykite visus “už” ir “prieš”.
Panagrinėkime, kas nutiks, jei kavą gersite pasibaigus jos galiojimo laikui, ir kaip ją galite panaudoti.
Kavos galiojimo laikas nurodomas ant pakuotės. Tačiau yra daug kitų požymių, rodančių, kad kavos pupelės, malta ar tirpi kava sugedo. Taigi, į ką turėtumėte atkreipti ypatingą dėmesį? Pirma, kavos išvaizda. Jei kavos pupelės tapo pernelyg sausos, blyškios ir ne tokios blizgios kaip anksčiau, tai gali reikšti, kad jos jau sugedo.
Taip pat turėtumėte atkreipti dėmesį į kvapą: sugedusi kava gali kvepėti pelėsiu arba prarasti aromatą ir kvepėti sudžiūvusiu sviestu.
Gėrimas, pagamintas iš sugedusios kavos, gali būti blankus, neskanus ar išvis be skonio.
Ar galiu gerti kavą, kurios galiojimo laikas pasibaigęs?
Malta kava, kurios galiojimo laikas jau pasibaigęs, netampa nuodinga. Tiesiog gėrimas, kurį gaminsite iš tokios kavos, nebus tokio ryškaus skonio ir aromato.
Tačiau yra vienas įspėjimas, kurį turėtų žinoti kiekvienas. Jei į kavos pupeles, maltą ar tirpią kavą pateks drėgmės, produkte gali atsirasti pelėsis. Iš tokios kavos nerekomenduojama ruošti gėrimo, nes pelėsis gali sukelti sveikatos problemų, pavyzdžiui, alergines reakcijas, apsinuodijimą maistu, infekcijas ir pan.
Norint prailginti produkto galiojimo laiką, kavą reikia tinkamai laikyti. Kavos pupelės, malta ir tirpi kava turi būti laikomos sandariame, nepermatomame inde.
Ką dar galima nuveikti su pasibaigusio galiojimo kava?
Pasibaigusio galiojimo kavos nebūtina išmesti, nes ją galima panaudoti namuose ir net sodininkystėje. Ją galite naudoti kaip kūno šveitiklį, kambario kvėpiklį, indų ploviklį ir augalų trąšą.