Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kuo skiriasi pigios ir brangios baterijos ir ar verta permokėti?

Mindaugas Bružas

Baterijos – tai akumuliatoriai, kurie naudojami įvairiai nešiojamai elektronikai ir prietaisams, pavyzdžiui, žibintuvėliams, FM imtuvams, elektroninėms svarstyklėms, žaislams, prietaisų nuotolinio valdymo pulteliams ir kitiems įtaisams, maitinti.

Šiame straipsnyje daugiausia kalbėsime apie labiausiai paplitusias baterijų rūšis, t. y. AA ir AAA. Kodėl baterijų kaina taip skiriasi ir ar verta už jas permokėti?

Kainos

Žinoma, baterijų kainos nėra imamos iš lubų, jos susidaro iš kelių parametrų:

  • naudojamų medžiagų;
  • prekės ženklo gamintojo;
  • gamintojo ir parduotuvės maržos.

Kiekvienas iš šių veiksnių daro didelę įtaką galutinei akumuliatoriaus kainai, kurią pirkėjas sumokės parduotuvėje.

Akumuliatorių tipai pagal medžiagas

Druskiniai elementai (žymėjimas ant elemento R). Elementų elektrodai pagaminti iš mangano ir cinko oksido, kiekvienas iš jų yra amonio chlorido elektrolite, todėl „druskinėmis baterijomis”.

Tai pigiausi „akumuliatoriai”, tačiau jų trūkumas – labai staigus įtampos kritimas baigiantis tarnavimo laikui. Dėl to prietaisas gali nustoti veikti gana netikėtai.

Šarminis (ant elemento pažymėtas LR). Šio tipo akumuliatoriai dar vadinami „šarminiais” akumuliatoriais, kuriuose kalio hidroksidas veikia elektrolitas, o elektrodai pagaminti iš cinko ir mangano dioksido.

Šie „akumuliatoriai” pasižymi ilgesniu tarnavimo ir veikimo laiku, yra mažiau kaprizingi temperatūros pokyčiams, tačiau jų kaina yra daug didesnė. Skirtingai nuo druskos elementų, jie yra saugesnės konstrukcijos.

Gyvsidabris. Gyvsidabrio baterijų katodas pagamintas iš gyvsidabrio oksido, o anodas – iš cinko. Elektrolitas yra šarminis tirpalas.

tai, kad gyvsidabrio elementai pasižymi panašiomis į akumuliatorių savybėmis ir gali būti įkraunami. Jų talpa dar didesnė, o įtampa stabilesnė nei šarminių elementų.

Sidabras (ant elemento žymimas SR). Anodas yra , katodas – sidabro oksidas, o elektrolitas – natrio hidroksidas.

Tokios baterijos pasižymi didele talpa ir veikimo trukme, taip pat stabilia įtampa, yra palyginti saugios nuspaudimo metu, kitaip nei gyvsidabrio baterijos, tačiau yra brangesnės.

Ličio (žymėjimas ant elemento yra CR). Akumuliatoriaus katodas yra pagamintas iš ličio, o anodas gali būti pagamintas iš įvairių medžiagų.

Šio tipo „akumuliatorių” galiojimo yra ilgesnis nei 10 metų, be to, jie atlaiko dideles srovės apkrovas ir atitinkamai tarnauja ilgiau nei jų analogai.

Ar verta permokėti?

Tikrai neverta permokėti, jei reikia rinktis tarp sertifikuotų baterijų, turinčių tą pačią konstrukciją ir medžiagas, pavyzdžiui, šarminių. Šiuo atveju permokėti teks daugiausia už prekės ženklą.

Tačiau jei tenka rinktis tarp druskinių ir šarminių, tikrai verta pirkti pastaruosius. Jie tarnaus daug ilgiau, be to, neišsiskirs ir nesugadins jūsų įrangos.

Kitų tipų baterijas reikėtų rinktis individualiai, atsižvelgiant į elektroninio prietaiso tipą ir jo specifikacijas.

Svarbu: nepamirškite, kad bet kokias baterijas reikia tinkamai išmesti – nunešti į specialius perdirbimo punktus arba dėžutes, skirtas „baterijoms” priimti.

Viena „”, išmesta gatvėje arba į paprastą šiukšliadėžę ar konteinerį, užteršia didžiulį dirvožemio plotą. Vėliau per dirvožemį ir gruntinius vandenis šie nuodai patenka į mūsų maistą ir vandenį – apie tai verta pagalvoti.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą