Kiaušiniai yra vienas vertingiausių maisto produktų, kuriame yra būtinų baltymų ir riebalų. Tačiau apie kiaušinius sklando daugybė išgalvotų mitų, įskaitant cholesterolį, kuris esą yra labai pavojingas. Tai visiškai netiesa.
Skaitykite, ar rudieji kiaušiniai yra sveikesni už baltuosius ir kuo jie skiriasi iš tikrųjų.
Kiaušinio lukšto atspalvis
Pirmiausia, kiaušinio lukšto atspalvis neturi nieko bendro su produkto skoniu ir naudingumu.
Esminis skirtumas yra tik vištų, kurios deda kiaušinius, veislė. Rudos ir juodos vištos dažniausiai deda rudus kiaušinius, o šviesių veislių vištos deda baltus kiaušinius.
Kartais rudi kiaušiniai yra brangesni už baltus. Rudi paukščiai yra didesni už baltus, todėl jiems reikia daugiau lesalo. Todėl tokie kiaušiniai kainuoja brangiau.
Kiaušinių nauda
Taip pat žinoma, kad kiauto būklė priklauso nuo paukščio amžiaus. Jaunos vištos deda kiaušinius storu lukštu, o vyresnės – plonu lukštu.
Kiaušinio kokybė ir naudingumas priklauso nuo paukščių mitybos, bet ne nuo jų spalvos ir spalvingumo.
Kiaušinių sudėtis
Kiaušinyje yra 13 % baltymų ir 12 % riebalų, kalcio, fosforo ir įvairių vitaminų. 100 g trynio yra 7,7 miligramo kalciferolio (vitamino D sudedamosios dalies), o tai yra daugiau nei tunuose. Vitaminas D ypač svarbus žiemą, nes jis gaminasi odai veikiant ultravioletiniams spinduliams.
Taip pat skaitykite: