Kiekvienas žmogus stengiasi palaikyti švarą ir maisto kokybę savo virtuvėje. Tačiau net ir labai rūpestingai laikant duoną, ji greitai gali prarasti šviežumą, atsirasti nemalonių kvapų ir pelėsių. Dalijamės išbandyta ir patikrinta gudrybe, kuri padės ilgiau išlaikyti duoną šviežią.
Ką daryti, kad duona nesugestų ir nesupelytų?
Vieni nusprendžia ją laikyti šaldytuve, kiti – duonos dėžutėje arba plastikiniame inde kambario temperatūroje.
Tiesa ta, kad šaldytuve susidaro drėgna aplinka, o duona kaip kempinė gerai sugeria drėgmę ir kvapus. Todėl, jei ją ten dedate be papildomos apsaugos, gali atsirasti pelėsis ir daugintis mikrobai.
Žinoma, duoną galite laikyti medinėje duoninėje, tačiau ji netinka karštu oru.
Remiantis tyrimo rezultatais, optimaliausias duonos laikymo būdas – naudoti indą kartu su ryžiais.
Eksperimento metu buvo laikomi trys bagetės gabalėliai. Vienas iš jų buvo įdėtas į plastikinį maišelį su ryžiais, antrasis – į celofaninį maišelį su skylėmis orui, o trečiasis – į stiklinį indą.
Po 5 dienų skylėtame maišelyje laikyta duona tapo netinkama vartoti, pradėjo veistis pelėsis. Tuo tarpu stikliniame inde ant ryžių padėta bagetė išliko minkšta ir pelėsio požymių nepasirodė. Taip atsitiko todėl, kad ryžiai sugeria drėgmės perteklių, todėl susidaro nepalankios sąlygos pelėsiui augti.
Taigi ryžių naudojimas gali padėti ilgai išlaikyti kepinius šviežius.