Dauguma žmonių valgo bananus, kai vaisiai geltoni ir prinokę, žinoma žalius neprinokusius bananus taip pat saugu valgyti. Tačiau kai kuriems žmonėms nepatinka jų skonis ir tekstūra. O ar skiriasi nauda sveikatai?
Žali ir geltoni bananai: koks skirtumas
Bananai dažniausiai skinami dar neprinokę. Būtent todėl prekybos centre juos galite pamatyti tokios spalvos.
Yra ir kitų skirtumų:
- Žalieji bananai yra mažiau saldūs. Be to, jie gali būti šiek tiek kartaus skonio.
- Žalieji bananai yra kietesni nei geltoni bananai.
- Žalieji bananai turi daugiau krakmolo. Kai bananai sunoksta ir pagelsta, krakmolas virsta cukrumi. Be to, nokinimo metu keičiasi angliavandenių sudėtis.
Kurie bananai naudingesni?
Tiek žali, tiek geltoni bananai yra geri daugelio svarbių maistinių medžiagų šaltiniai. Tikėtina, kad neprinokęs bananas turi daugiau skaidulų dėl didelio atsparaus krakmolo kiekio. Dėl to jis gali būti šiek tiek sotesnis.
Be to, žaliuose bananuose esantis krakmolas ir pektinas sulėtina skrandžio ištuštinimą ir verčia mažiau valgyti visą dieną. Tai savo ruožtu gali padėti numesti svorio.