Kuriuo paros metu yra naudingiausia sportuoti? Atsako ekspertai

Sidnėjaus universiteto mokslininkų komanda išanalizavo 30 000 žmonių duomenis iš Didžiosios Britanijos biobanko, siekdama nustatyti paros laiko įtaką fiziniam aktyvumui ir sveikatai.

parodė, kad vakare atliekami fiziniai pratimai turi didžiausią naudą sveikatai, nes sumažina mirties ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Rytinės ir popietinės treniruotės taip pat naudingos, tačiau mažiau veiksmingos nei vakarinės.

Fizinis aktyvumas vakare padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai ypač svarbu diabetu sergantiems žmonėms, tačiau rezultatams patvirtinti reikalingi tolesni .

Nuo vaikystės buvome mokomi sportuoti rytais, nes tai padeda mums tapti energingesniems ir žvalesniems, gerina nuotaiką ir skatina medžiagų apykaitą. Tačiau nusprendė patikrinti, ar rytinės treniruotės yra veiksmingesnės už vakarines. buvo netikėti.

Mokslininkų grupė, daugiausia iš Sidnėjaus universiteto, išanalizavo beveik 30 000 žmonių duomenis iš Didžiosios Britanijos biobanko ir nustatė, kokią įtaką sveikatai turi vidutinio ar intensyvaus fizinio aktyvumo dienos laiko pasirinkimas.

Naujas fizinio aktyvumo tyrimas

Šiame tyrime daugiausia dėmesio skirta nutukusiems žmonėms – kiekvieno iš jų kūno masės indeksas buvo didesnis nei 30 (normaliu laikomas 18,5-25). Pernelyg didelį kūno riebalų kaupimąsi dažnai lydi antrojo tipo diabetas ir medžiagų apykaitos sutrikimai, todėl mokslininkai norėjo išsiaiškinti, ar fiziniai pratimai tam tikru paros metu gali padėti susidoroti su kai kuriomis iš šių problemų.

Tyrimo autoriai visus dalyvius suskirstė į keturias grupes, priklausomai nuo to, kokiu laiku jie paprastai mankštinasi:

  • Niekada (sėslus gyvenimo būdas, mažiau nei 1 treniruotė per savaitę);
  • Ryte (nuo 6 val. ryto iki pietų);
  • Po pietų (nuo pietų iki 18 val.);
  • Vakare (nuo 18:00 iki vidurnakčio).

Mokslininkai 8 metus stebėjo tyrimo dalyvius ir visą tą laiką gydytojai fiksavo mirtis dėl bet kokios priežasties, taip pat naujai diagnozuotas širdies ir kraujagyslių bei mikrokraujagyslių ligas.

Vakarinis sportas yra naudingiausias

Rezultatai parodė aiškų dėsningumą – tie, kurie sportuoja vakare, turi daugiau naudos sveikatai nei tie, kurie gyvena sėdimą gyvenimo būdą. Šioje grupėje mirties nuo bet kokios priežasties rizika buvo 61 % mažesnė, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėjo 36 %, o mikrokraujagyslių ligomis – 24 %.

Rytinės ir popietinės treniruotės taip pat turėjo tam tikrą naudą sveikatai, tačiau mažesnę nei vakarinės: mankštinantis ryte rizika mirti anksčiau laiko buvo 33 % mažesnė, o mankštinantis po pietų – 40 % mažesnė.

Tyrimo autoriai pažymėjo, kad cukraus kiekis kraujyje paprastai padidėja vakare, ypač diabetu sergantiems žmonėms. Fizinis aktyvumas padeda perkelti gliukozės perteklių iš kraujotakos į raumenis, o tai laikui bėgant gali užkirsti kelią tolesnėms problemoms. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad šie rezultatai dar yra preliminarūs ir turi būti patvirtinti atliekant didelius klinikinius tyrimus.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar konkrečios srities specialistą.
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos