Velykiniai kiaušiniai yra gražus ir tradicinis didžiosios šventės – Velykų simbolis. Nuo senų senovės buvo dažomi kiaušiniai. Buvo tikima, kad kiaušinis gali būti gera dovana šeimai ir draugams. Sužinokit, kaip dažant kiaušinius gauti tam tikrą norimą spalvą.
Spalvų gavimo būdai
Geltona. Reikia ciberžolės arba paprikos. Reikia pasigaminti nuovirą, o paskui keletą valandų panardinti kiaušinius.
Mėlyna. Norėdami tai padaryti, į verdantį vandenį kartu su kiaušiniais pamerkite raudoną arba violetinį kopūstą. Galite pridėti acto. Jei verdate valandą, jis bus šviesiai mėlynas, kad taptų mėlynas, reikia virti iki trijų valandų.
Rožinis. Norint išgauti tokią spalvą, reikia keletą burokėlių įmesti į verdantį vandenį. Kitas būdas – kiaušinius išvirti spanguolių sultyse ir palikti tirpale per naktį.
Žalias. Tam jums reikės dilgėlių, petražolių, špinatų ar gebenių. Kiaušinius reikia virti šių žolelių tirpale. Kuo sodresnės spalvos norime, tuo ilgiau virsime.
Ruda. Čia naudosime svogūnų lukštus. Į vandenį įdėkite kiaušinius, svogūnų lukštus ir virkite iki 20 min. Gali tikti ir graikinio riešuto kevalas.
Patarimai, kaip pasiekti sėkmingą rezultatą
- Kad dažai pasiskirstytų tolygiai, kiaušiniai turi būti lygūs. Norėdami tai padaryti, rekomenduojama juos nuvalyti alkoholiu.
- Kad kiaušiniai verdant nesutrūkinėtų, į vandenį reikia įberti kelis šaukštus druskos.
- Kad kiaušinis blizgėtų, jį reikia patepti aliejumi.
- Norėdami ryškesnės spalvos, kiaušinius reikėtų laikyti sultinyje visą naktį šaldytuve.
- Geriau naudoti kiaušinius, kurių amžius yra 5 ar daugiau dienų. Juos lengviau valyti.