Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Lenkijoje šuo iškasė retą viduramžių monetų kolekciją

Iskastos monetos Lenkijoje
Mindaugas Bružas

Netoli Valbžycho miesto Lenkijoje iškasė retą brakteatų – plonų, vienpusių viduramžių monetų – kolekciją. Ekspertai teigia, kad , datuojamos 13 amžiumi, yra pirmas toks didelis atradimas per daugiau nei šimtą metų.

Šuo Lenkijoje iškasė labai retą monetų kolekciją

Šuns savininkas apie radinį pranešė Žemutinės Silezijos paveldo apsaugos tarnybai Valbžyche, į kurią buvo nusiųsta tyrimo , įskaitant Vroclavo universiteto archeologus.

„Kajtušas (šuo – red. past.) pradėjo kasti žemę ir taip pasiekė monetų gniužulą. Paaiškėjo, kad tai buvo viduramžių artefaktai, išlikę pažeistame moliniame puode”, – sakė Vlbžycho paveldosaugininkė Hanna Nowakowska-Ciucherá.

Labai retos monetos
Labai retos monetos

Ekspertai sako, kad monetos buvo pagamintos Lenkijos regionuose –  Brandenburge, Saksonijoje arba Silezijoje.

„Rasti nemažai šio laikotarpio monetų yra neįprastas reiškinys”, – pridūrė , nes naujos valiutos galėjo būti išleidžiamos du ar tris kartus per metus, o ankstesni monetų rinkiniai buvo išlydomi.

Kas yra Brakteatas?

Brakteatas (iš lotynų kalbos žodžio bractea – plonas metalo gabalėlis) viduramžiais buvo naudojami kaip monetos. Gyvūnų atvaizdai, įmantrus ir architektūriniai elementai yra puiki medžiaga viduramžių studijoms.

„Idėją kaldinti monetas iš plonų plokštelių lėmė menkas rūdos prieinamumas, taip pat monetų kalyklos atsargos. Karaliai, kunigaikščiai ir vyskupai galėjo raižyti monetas”, – paaiškino paveldo tarnyba.

Brakteato monetos

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą