Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Medienos putplastis gali pakeisti oro kondicionierių ir 35 % sumažinti šildymo išlaidas

Mindaugas Bružas
Medienos putplastis

Daugelyje šalių patalpų šildymas ir vėsinimas sudaro didelę šildymo ir vėsinimo išlaidų dalį, ypač po pastarojo meto energetikos krizės. Tai pripažindami Kinijos ir Vokietijos ekspertai iš Nankino ir Getingeno universitetų sukūrė naują medžiagą – medienos putplastį, kuris gali iš dalies pakeisti dideles energijos sąnaudas, susijusias su oro kondicionavimu, išlaikyti namus šiltus žiemą ir vėsius vasarą. Atrodo nerealu, tiesa?

Kas yra medienos putplastis?

Medžiaga – tai iš medienos pagamintas putplasčio šilumos izoliatorius, kuris labai gerai atspindi šviesą. Pavyzdžiui, vasarą jis „siunčia” perteklinę šilumą į atmosferą. Šios unikalios medžiagos pagrindą sudaro celiuliozės nanokristalai, kurie gali atspindėti iki 96 % saulės šviesos ir išspinduliuoti iki 92 % sugertos infraraudonosios spinduliuotės.

Putplastis is medienos

Tyrimas ir faktai

Norėdami išbandyti medžiagos vėsinimo savybes, įdėjo ją į aliuminio izoliuotą dėžę ir vidudienį pastatė tiesioginiuose saulės spinduliuose. Nustatyta, kad dėžės viduje buvo 9,2 °C žemesnė nei lauke, o esant dideliam drėgnumui – 7,4 °C žemesnė.

Mokslininkai apskaičiavo, kad visą pastatą (išskyrus stogą) padengus medienos putplasčiu, šildymui ir (arba) vėsinimui reikėtų apie 35 % mažiau energijos.

Atlikus medienos putų savybių tyrimą nustatyta, kad šaldymo poveikis mažėja, kai putos susitraukia. Tačiau šis trūkumas gali būti ir privalumas – reguliuojant suspaudimą galima „sureguliuoti” medžiagos savybes pagal oro sąlygas. Dėl savo praktinių savybių jis gali tapti visiškai naujos aplinkai nekenksmingų temperatūrą reguliuojančių medžiagų rūšies pradininku.


Taip pat skaitykite:

Šaltinis: Amerikos chemijos draugija

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą