Jautiena yra sveikesnė mėsa už kiaulieną, tačiau ją tinkamai paruošti yra sunkiau. Todėl daugelis nedrįsta gaminti nieko sudėtingesnio nei sriubą iš jautienos mėsos, nors žinant vos kelias gudrybes iš jos galima pagaminti tikrą kulinarijos šedevrą.
Mėsos pasirinkimo taisyklės
Kad patiekalas būtų skanus, svarbiausia pasirinkti tinkamą mėsą. Perdirbta mėsa neturėtų būti pernelyg tamsi. Paspauskite mėsos gabalėlį pirštu: šviežia jautiena turi būti tvirta, kad iškart atgautų pradinę formą.
Jautiena taip pat turi savitą kvapą: šviežia mėsa turi tik lengvą pieno aromatą. Todėl neturėtumėte pirkti produktų su kitais aromatais.
Jautiena ir svogūnai
Jautiena geriausiai dera su svogūnais, kurių sultys padeda suminkštinti mėsos skaidulas.
Mėsą galima troškinti su svogūnais puode, apkepus keptuvėje. Tačiau jei norite apsieiti be aliejaus, mėsą galite kepti orkaitėje.
Tam ant kepimo indo dugno sudėkite žiedais supjaustytą svogūną, iš anksto ant jo išskleiskite foliją, tada sudėkite visą jautieną.
Prieš dėdami į orkaitę padarykite pjūvius ir pagardinkite druska bei pipirais. Rekomenduojama jautieną kepti 1,5-2 valandas 180 laipsnių temperatūroje, atsižvelgiant į gabalo storį.