Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Miegojimas su augintiniais: privalumai ir trūkumai

Mindaugas Bružas

Pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar bendras miegas naudingas pačiam gyvūnui. Anot veterinarų, augintiniai, kurie miega kartu šeimininku, labai pasitiki žmonėmis. O to priežastis – aktyvesnė neurotransmiterių – oksitocino ir dopamino – sintezė. Jų vystymasis turi įtakos ne tik augintinio gebėjimui formuoti prisirišimą prie žmogaus, bet ir gyvūno savijautą.

Tačiau kalbant apie gyvūnus, turinčius elgesio problemų, bendras miegas gali būti nesveikas. Visų pirma, šie augintiniai turi suprasti, kad jų lova yra saugi vieta. Taip pat nerekomenduojama šerti gyvūnų, kuriems reikalingos ypatingos laikymo sąlygos. Pavyzdžiui, nedrąsioms jūrų kiaulytėms ir šeškams saugiau nakvoti aptvare ar narve.

Miegojimas su augintiniais

Kokie privalumai ir trūkumai savininkams?

Tradiciškai ekspertai mano, kad iš žmonių miegojimo su gyvūnais nėra jokios naudos. Dažnai augintiniai miegodami aktyviai juda, loja ir taip sutrikdo miegą. „Šunys ir katės miega nenuosekliai, keliasi ir vaikšto ant lovos, lipa ant žmonių. Tai neišvengiamai sukels miego fragmentaciją“, – sako ekspertai.

Miegas yra dviejų kintančių fazių ciklas: greitas ir gilus. Kiekvienas iš jų trunka apie 90 minučių. Giliosios fazės metu kūnas ilsisi. Nutraukus miego ciklą, tai neigiamai veikia smegenų gebėjimą atsigauti ląstelių lygmeniu, įtvirtinti prisiminimus, įsiminti naują informaciją ir paruošti organizmą optimaliam darbui kitą dieną. Staigus pabudimas yra susijęs su streso hormono kortizolio išsiskyrimu. Ir tada tikrai galėsite pamiršti ramų nakties poilsį ir tobulą pabudimą.

Todėl svarbu, gerai miegate jūs ir jūsų augintinis. Pavyzdžiui, normalu, kad katės naktį eina maisto ir vandens. Tai rečiau pasitaiko šunims. Naminiai taip pat gali knarkti ir trikdyti nakties tylą. Kita vertus, maži šunys ir katės dažnai glaudžiasi prie žmonių miegodami po antklode, todėl gali pakilti jūsų kūno temperatūra ir galite pabusti.

Jei sergate astma, ar lėtine obstrukcine plaučių liga, miegas su pūkuotu augintiniu greičiausiai bus košmaras. Naujausi parodė, kad miegas su augintiniais yra naudingas žmonėms, sergantiems ir nerimo sutrikimais.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą