Mūsų močiutės ir mamos žiemai gamindavo uogienę, tvirtai tikėdamos jos nauda sveikatai. Iš tikrųjų šiame saldžiame, klampiame nuovire nelieka jokių vitaminų – pasak mitybos specialistų, juos sunaikina terminis apdorojimas.
Uogienėje vitaminų nerasite
Po virimo uogienėje beveik nelieka vitaminų. Atitinkamai uogienės skonis tik primena vaisių ir uogų skonį, tačiau vitaminų nauda beveik lygi nuliui, paaiškino specialistai.
Kadangi verdant į uogienę dedamos didžiulės cukraus dozės, uogienė iš esmės yra cukraus sirupas, turintis vaisių ir uogų skonį. Jis ne tik nenaudingas – jis gali būti pavojingas žmonėms, sergantiems diabetu, nutukimu, virškinamojo trakto ir kasos sutrikimais.
Tačiau kartais uogienė vis dėlto gali būti naudinga: pavyzdžiui, aviečių uogienėje yra salicilo rūgšties, kuri gali padėti sumažinti karščiavimą.