Mokslininkai įvardijo uogas, kurios gali pailginti gyvenimą 31 proc.

JAV nustatė, kad valgant uogas gerokai sumažėja mirtingumas. Svarbu jas įtraukti į racioną įvairiais metų laikais. Net ir nedideliais kiekiais uogos naudingos sveikatai.

Pasak žurnalo „The Journal of Nutrition„, daugiau nei 37 eksperimento dalyviai buvo stebimi 8 metus. Pensilvanijos mokslininkai nustatė, kad, padidėjus uogų ar flavonoidų maisto papilduose vartojimui, suaugusiųjų mirtingumo rizika yra mažesnė.

parodė, kad riziką sumažino 14 %, – 21 %. Daugiausia maistinių medžiagų buvo spanguolėse, kurios ankstyvos mirties riziką sumažino 31 %.

Tai yra kalbant apie bendrą mirtingumą. Tačiau tam tikrų ligų atveju skaičiai dar reikšmingesni. Pavyzdžiui, mėlynės 59 % sumažino mirties nuo kvėpavimo takų ligų riziką, o spanguolės pasirodė esančios veiksmingos užkertant kelią kardiometabolinėms ligoms (51 % sumažino riziką).

Be to, įvairūs flavonoidai itin svarbūs saugant nuo hipertenzijos, aterosklerozės, neurodegeneracinių ligų ir akių ligų. Ypač naudingos raudonos, violetinės ar juodos uogos.

* Informacija pateikiama tik informaciniais tikslais ir nėra ligų gydymo rekomendacija.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos